Šéfka CDU sa vyslovila vo Francúzsku za zmenu úrokovej politiky ECB
08 | 07 | 2019 I TASR

Predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie Annegret Krampová-Karrenbauerová sa vyslovila za pokus o skončenie politiky nízkych úrokov Európskej centrálnej banky .


„Treba sa pozerať do budúcnosti, aby sa trochu pribrzdila fáza nízkych úrokov,“ uviedla nemecká politička pre pondelkové vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung vo francúzskom Aix-en-Provence, kde zúčastnila na hospodárskej konferencii.

Dodala, že nízke úroky sú problematické „okrem iného preto, lebo ľudia s klasickými vkladnými knižkami, medzi nimi aj mnoho Nemcov, nemajú z nich nijaký úžitok“. Okrem toho uniká z Európy kapitál, namiesto toho aby prospieval mladým európskym podnikom.

„Preto sa musíme usilovať, aby sme mali v peňažnej politike viac priestoru, ale aby sme súčasne peňažnú politiku udržali aj stabilnú a veľmi citlivo ju prispôsobovali potrebám," uviedla predsedníčka CDU. Podľa nej je to úloha, ktorá pripadne novej šéfke ECB.

Od 1. júla sa zvýšilo životné minimum. To ale nie je všetko!
Nie je to však jediné navýšenie, ktoré platí od 1. júla 2019. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Peter Bachan


ECB je nezávislá od politikov. Predstavitelia štátov a vlád sa minulý utorok dohodli na tom, že šéfkou ECB sa po Mariovi Draghim stane Christine Lagardová, terajšia šéfka Medzinárodného menového fondu.

Draghi sa roky svojou uvoľnenou peňažnou politikou, nákupom štátnych dlhopisov za miliardy eur a nízkymi úrokmi pokúšal podporiť konjunktúru v eurozóne a zabrániť deflácii. Hlavná úroková sadzba ECB je teraz na nulovej úrovni.

Nominácia Lagardovej ako nástupkyne Draghiho dočasne zvýšila cenu akcií na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Mnohí akcionári rátajú s tým, že Lagardová bude pokračovať v uvoľnenej Draghiho peňažnej politike. Nízke úroky ECB v porovnaní s pevne úročenými cennými papiermi robia akcie príťažlivejšími.

Finančnú gramotnosť je potrebné rozvíjať už predprimárnym vzdelávaním
Finančnú gramotnosť je potrebné rozvíjať už predprimárnym vzdelávaním, počas celej povinnej školskej dochádzky až do ukončenia prípravy na povolanie. Na svojom profile na sociálnej sieti to uviedol štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy,... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | TASR