Lambertovi rodičia sa neodvolajú proti zastaveniu vyživovania svojho syna
08 | 07 | 2019 I TASR

Rodičia dlhodobo hospitalizovaného Vincenta Lamberta už nebudú podávať žiadne odvolania, aby dosiahli udržiavanie svojho syna pri živote. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál France Info s odvolaním sa na právnika Lambertových rodičov Jeana Paillota.


Pokyn zastaviť umelé vyživovanie a prísun tekutín, ktorým bol paralyzovaný Lambert udržiavaný pri živote, vydal minulý týždeň jeho ošetrujúci lekár. Okrem vysadenia umelej výživy a hydratácie sa má pokračovať aj v hlbokej sedácii, a to až do konštatovania smrti. Lambertovi by mali podávať aj analgetiká na tlmenie prípadnej bolesti.

Právnik Paillot podľa France Info uviedol, že "Vincentov stav sa od (minulého) utorka zhoršil a v dôsledku sedácie nastali komplikácie".

"Dnes si už nedokážeme predstaviť zastavenie procesu vedúceho k smrti," vysvetlil Paillot, ktorý súčasne upozornil, že "nadíde deň zúčtovania", ale "teraz nastal čas na rozjímanie v tichu".

Dvojročný chlapček zmizol zo svojej postieľky, na druhý deň ho sused našiel mŕtveho vo svojom aute
V utorok uložila mama dvojročného Sarbeshe Gurung do postieľky, aby sa po obede vyspal. Keď ho ale išla skontrolovať, nenašla ho. Po chlapcovi sa rozbehlo pátranie, ktoré však malo tragický koniec - chlapček sa nakoniec našiel mŕtvy v... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Spravodajský portál RTL v pondelok uviedol, že Lambertovi rodičia podali 5. júla žalobu na ošetrujúceho lekára ich syna, ktorý minulý utorok vydal pokyn na zastavenie umelého vyživovania a prísunu tekutín, ako aj na univerzitnú kliniku v meste Remeš. Žaloba sa týka úmyselného zabitia.

Lambertovi rodičia sú hlboko veriaci katolíci, ktorí majú blízko k fundamentalistickým kruhom v katolíckej cirkvi. Viviane a Pierre Lambertovi sú presvedčení, že ich syn je zdravotne postihnutý, nie vo vegetatívnom stave, a mal by byť prevezený do zariadenia špecializujúceho sa na podobné prípady.

Lambertovi rodičia od roku 2013 vyvíjajú úsilie, aby zabránili prerušeniu lekárskej starostlivosti, ktoré zasa presadzuje Lambertova manželka Rachel a jeho súrodenci, tvrdiaci, že samotný pacient by si takéto predlžovanie života neželal.

Venezuela: Opozícia oznámila obnovenie rozhovorov s vládou
08 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR


K odpojeniu od umelého vyživovania a prísunu tekutín došlo po tom, ako kasačný súd, ktorý vo Francúzsku slúži ako najvyšší odvolací súd, 28. júna zvrátil predošlé rozhodnutie súdu nižšej inštancie. Ten koncom mája rozhodol o obnovení udržiavania Lambertových životných funkcií, a to len niekoľko hodín po tom, ako ho lekári v nemocnici v meste Remeš začali odpájať od prístrojov.

Kasačný súd pritom neposudzoval argumenty pre Lambertovo udržiavanie pri živote alebo proti nemu, zaoberal sa iba otázkou, či bolo v kompetencii nižšieho súdu v tejto veci rozhodnúť.

Ukončenie liečby Lamberta povolil Francúzsku aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). V prospech lekárov tento rok rozhodol aj francúzsky súd a následne v apríli Štátna rada, ktorá je najvyšším správnym súdom v krajine.

Francúzska legislatíva povoľuje tzv. pasívnu eutanáziu pre vážne chorých alebo zranených pacientov, u ktorých nie je nádej na vyliečenie, pričom im zastavia liečbu udržujúcu ich pri živote. Aktívna eutanázia je v krajine nelegálna i napriek snahám zákony zmierniť.

Ako sa chcú piťovci z Piešťan predčasne dostať na slobodu. V base si ale písali listy o výpovediach v iných kauzách
Šéf piešťanských piťovcov a jeho spoločník požiadali o podmienečné prepustenie z výkonu trestu. Po odsúdení sa však cez listy dohadovali na výpovediach v iných kauzách, píše Júlia Mikolášiková na svojom blogu na SME. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Peter Bachan