Ide o jasný prípad “pirátstva” a zadržanie iránskeho ropného tankera je „námorná lúpež“, tvrdí Teherán
08 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Zadržanie iránskeho ropného tankera pri pobreží Gibraltáru, Britským námorníctvom je neprijateľné a ide o jasný prípad  pirátstva”, vyhlásil minister obrany Amir Hatami.


Dnes takto Hatami v živom vysielaní štátnej televízie odsúdil „hrozivé“ akcie kráľovského námorníctva, ktoré označil za „námornú lúpež“. Iránu by sa takéto správanie netolerovalo. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí zopakoval Hatamiho pocity a opísal incident ako jasný prípad „pirátstva“.


Vo štvrtok britskí námorníci a polícia Gibraltáru zadržali iránsky super tanker „Grace one“, pri južnom pobreží Pyrenejského polostrova. Hlavný minister Gibraltáru Fabian Picardo tvrdil, že loď prepravuje ropu do Sýrie „v rozpore“ so sankciami EÚ uloženými na Damašk. Teherán toto obvinenie poprel a trval na tom, že lodný náklad nebol určený pre Sýriu.


Zástupca iránskeho ministra zahraničných vecí Seyed Abbás Araqchi v nedeľu povedal, že Briti nemajú zákonné právo zadržať tanker a že Teherán dúfa, že tento problém sa vyrieši zákonnými prostriedkami. Vrchný veliteľ iránskych elitných zborov islamských revolučných gárd navrhol reagovať na incident a v prípade odvetných opatrení vyzval na zadržanie britskej lode, ak iránsky tanker okamžite neprepustia.