Ako sa chcú piťovci z Piešťan predčasne dostať na slobodu. V base si ale písali listy o výpovediach v iných kauzách
08 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Šéf piešťanských piťovcov a jeho spoločník požiadali o podmienečné prepustenie z výkonu trestu. Po odsúdení sa však cez listy dohadovali na výpovediach v iných kauzách, píše Júlia Mikolášiková na svojom blogu na SME.


Mikolášiková na blogu píše o tom, ako hlava piešťanskej bunky piťovcov Róbert Bíly a jeho "kolega" Matúš Šelestiak požiadali o podmienečné prepustenie na Slobodu. Tieto informácie jej potvrdili hovorcovia Krajských súdov v Nitre a Trenčíne.

"Obaja sú za mrežami od júla 2013 a obaja sú odsúdení na osem rokov. O podmienečné prepustenie mohli požiadať po odpykaní si dvoch tretín trestu. V tomto prípade po šiestich rokoch," píše Mikolášiková. Boli obvinení zo založenia zločineckej skupiny s názvom piešťanskí piťovci a ďalších trestných činov.

Ako denník SME nezodpovedne otvára Pandorinu skrinku a relativizuje pedofíliu
V zahraničí je táto "vlna" témou už dlhší čas, na Slovensku bola až doteraz zakonzervovaná. Denník SME sa ale rozhodol otvoriť túto Pandorinu skrinku. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Bíly najprv vystupoval ako hlava zoskupenia takzvaných piešťanských piťovcov. "Vinu popieral, potom sa iniciatívne prihlásil ako „dôležitý" svedok a vypovedal proti ostatným. Najmä proti Ľubošovi Ferusovi, bývalému policajtovi, či Miroslavovi Abrahámovi zo zločineckej skupiny Juraja Ondrejčáka alias Piťa," uvádza sa v blogu. V minulosti bol Bíly evidovaný ako informátor policajta Milana K., ktorý je už dnes mimo služby. Súd Bílemu v januári 2015 schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel s prokurátorom.

Keď už sedel Bíly a Šelestiak vo výkone trestu, obaja začali vypovedať aj v prípade takáčovcov. Najskôr boli aj spolu vo väznici v Dubnici nad Váhom, potom ich preložili a rozdelili.

"Kontakt však udržiavali aj ďalej. Písali si listy. Cez korešpondenciu sa dohadovali, ako budú vypovedať v kauze takáčovcov tak, aby všetko sedelo. Príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže na základe príkazu sudcu urobili aj prehliadku cely a korešpondenciu zadržali," uvádza ďalej Mikolášiková.

Pri podmienečnom prepustení z výkonu trestu súd berie do úvahy aj správanie sa v base. Je otázne, či boli Bíly a Šelestiak za mrežami disciplinárne riešení kvôli spomínaným listom, keďže sa väznica nevyjadruje ku konkrétnym osobám.

Snažia sa vrahovia Jána Kuciaka zmiasť verejnosť aj políciu? Všetko nasvedčuje tomu, že je to tak
Polícia najprv považovala za vraha bývalého policajta Tomáša Szabóa, neskôr sa ale priznal jeho bratranec Miroslav Marček. Je to iba trik ako zmiasť vyšetrovateľov? Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Peter Bachan