V Turecku zabavili materiál na výrobu jadrovej zbrane v hodnote 72 mil. USD
07 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Turecká polícia zadržala päť osôb pri pašovaní vysoko rádioaktívnej látky používanej na stavbu jadrových zbraní ale aj na prevádzku jadrových reaktorov. Náklad s váhou 18,1 gramu bol nájdený v aute, ktoré polícia zadržala v severozápadnej provincii Bolu. Nádoba s cenným materiálom bola ukrytá pod radiacou pákou auta. Dôstojníci museli odstrániť čalúnenie, aby sa dostali k balíčku, ktorého cena sa odhaduje na 72 miliónov USD. Predpokladá sa, že ide o rádioaktívny materiál Californium. Zadržaná zásielka bola prevzatá do Tureckej agentúry pre atómovú energiu (TAEK) na podrobnú analýzu.



Californium je pomenované podľa miesta, kde bola látka prvý krát syntetizovaná v roku 1950 v laboratóriu na Kalifornskej univerzite. Okrem toho, že sa používa na výrobu jadrových zbraní a k prevádzke jadrových reaktorov, má tento prvok aj celý rad dosť neškodných civilných aplikácií. Môže byť súčasťou detektorov kovov a používa sa pri liečbe rakoviny, ako aj pri ťažbe ropy, striebra a zlata. Látka je však veľmi nebezpečná a jej výroba, distribúcia a preprava sú striktne limitované. V súčasnosti tento izotop syntetizujú len USA a Rusko.




Ilustračný obrázok rádioaktívneho California

Polícia v Ankare uviedla, že že v marci minulého roka zadržala až neuveriteľných 1,4 kg tejto látky. Neskôr sa však ukázalo, že ide o falošný poplach, keďže rozborom sa zistilo, že nejde o jadrový a ani rádioaktívny materiál, ale v skutočnosti išlo o organickú hmotou.