Aktivisti kritizujú vojenskú prehliadku v B. Bystrici, primátor reaguje
07 | 07 | 2019 I TASR

Mesto Banská Bystrica je miestom konania augustových osláv 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) a vojenskej prehliadky, teda nie organizátorom. Zdôraznil to pre TASR banskobystrický primátor Ján Nosko v reakcii na otvorený list miestnych aktivistov. Kritizujú vojenskú prehliadku chystanú ministerstvom obrany, finančné náklady a rozsah obmedzení, ktoré sa majú v deň konania osláv SNP dotknúť obyvateľov pod Urpínom.


"Občianska platforma Nie v našom meste nemá záujem bojkotovať oslavy SNP a rešpektuje rozhodnutie relevantných štátnych inštitúcií a orgánov.

Sme však silne presvedčení, že takáto forma osláv SNP nie je pre 21. storočie moderného demokratického štátu prijateľná. Pripomíname, že presun vojenských tankov mestom sa naposledy udial v roku 1968," konštatujú v liste aktivisti.

Vyjadrujú tiež nesúhlas s finančnými nákladmi na vojenskú prehliadku, ktoré sa majú pohybovať v miliónoch eur. Mesto žiadajú o neodkladnú komunikáciu o obsahu a rozsahu vojenskej prehliadky, obmedzení v meste počas osláv SNP smerom k širokej verejnosti i predloženie oficiálneho rozpočtu osláv. Mesto vyzývajú, aby zaujalo jasné stanovisko.

Eset podal žalobu na poslanca Smeru Ľuboša Blahu, informuje SME. Blaha im zas na oplátku naložil!
Dôvodom sú statusy a videá, v ktorých Blaha útočí na firmu. Eset ešte v máji poslal Blahovi predžalobnú výzvu. Blaha tvrdil, že firma ho chce umlčať. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Peter Králik


"Z platformy Nie v našom meste nás vyzývajú a úkolujú úlohami, ktoré by sme mali riešiť vo vzťahu k organizátorom. Mesto komunikovalo s platformou a deklarovali sme jasný postoj. Oslavy SNP do mesta patria. Je to téma, ktorá je témou aj platformy, čiže boj proti radikalizmu. Práve tieto oslavy a pripomínanie si SNP vytvára priestor, aby mladá generácia vedela, čo SNP znamenalo," reagoval Nosko s tým, že s organizátormi ministerstvom kultúry a obrany komunikovali, aby sa vplyvy osláv na mesto čo najviac minimalizovali.

Podľa hovorkyne ministerstva obrany Danky Capákovej príslušníci Ozbrojených síl SR sa už v týchto dňoch pripravujú na vojenskú prehliadku, ktorá sa uskutoční 29. augusta v Banskej Bystrici. Vojaci si chcú aj týmto spôsobom uctiť pamiatku hrdinov, ktorí bojovali za mier, demokraciu, rovnosť a predovšetkým proti fašizmu.

Snažia sa vrahovia Jána Kuciaka zmiasť verejnosť aj políciu? Všetko nasvedčuje tomu, že je to tak
Polícia najprv považovala za vraha bývalého policajta Tomáša Szabóa, neskôr sa ale priznal jeho bratranec Miroslav Marček. Je to iba trik ako zmiasť vyšetrovateľov? Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"Vojenská prehliadka nemá žiadnym spôsobom demonštrovať silu či podporovať vojenské riešenia konfliktov. Má byť ukážkou toho, že tak, ako naši starí rodičia boli pripravení postaviť sa so zbraňami v ruke za svoj národ a slobodu, tak sú i OS pripravené chrániť záujmy našej krajiny a občanov," zdôraznil minister obrany Peter Gajdoš.

Podľa zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR a veliteľa vojenskej prehliadky Miroslava Lorinca na prehliadke sa zúčastní viac ako 1500 vojakov. Na prehliadke má byť viac ako 200 kusov techniky, vrátane 15 kusov leteckej. Súčasťou budú vojenské výsadky príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny a Vzdušných síl OS SR.

Rusko plánuje budovať základňu na Mesiaci z „miestnych zdrojov“
Budúca ruská základňa na Mesiaci bude fungovať na „lokálnych zdrojoch“ a bude obsahovať 3D tlačiarne, ktoré umožnia postaviť veľké stavby pre kozmické posádky. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič