Skutočnou hrozbou „ruskej dezinformácie“ sú dezinformované USA
06 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Príbeh, že Rusko nejakým podvratným spôsobom ovplyvnilo americký politický systém prostredníctvom hackingu a trollingu, je smiešne.  Skutočnou hrozbou pre Ameriku je prijatie tohto príbehu americkou ľavicou. Vyhlásil novinár Aaron Mate v relácii Lee Campa na RT.


Aaron Mate je jedným z mála amerických novinárov, ktorí boli veľmi skeptickí voči celej záležitosti Russiaagate. Hovoril s Lee Campom o Redacted Tonight o tom, prečo teória konšpirácie získala v USA toľko mediálnej pozornosti a čo z nej vyšlo.


„Jedným z dôsledkov tejto teórie je, že ruským propagandistom na farme trollov sa podarilo zasiať chaos v americkej spoločnosti najmä u mládeže na Facebooku” povedal. "Väčšina tohto trollingu bola zaplatená po voľbách ... A väčšina reklám nemala nič spoločné s voľbami."


Už len skutočnosť, že o tom vôbec hovoríme je sama o sebe len zlý vtip. Ukazuje to však, že skutočnou hrozbou ruskej dezinformácie nie je samotná dezinformácia ruských sociálnych médií. Je to americká dezinformácia o ruskej dezinformácii.


Mate verí, že príbeh o sprisahaní Trumpa s Ruskom bol vykonštruovaný, aby tým spochybnil Trumpove víťazstvo a potlačil sklamanie Američanov, ktorí hlasovali za Hillary Clintonovú. V skutočnosti to však uškodilo najmä tým, ktorí Trumpove prezidentovanie považujú za katastrofu, pretože ich hlasný nesúhlas bolo počuť iba počas čakania na odhalenie sprisahania Robertom Muellerom, ktoré však nedokázalo odhaliť toto sprisahanie, keďže nikdy neexistovalo.