Putin posmrtne vyznamenal 14 námorníkov,ktorí zahynuli pri požiari ponorky
06 | 07 | 2019 I TASR

Ruský prezident Vladimir Putin udelil in memoriam najvyššie ruské vyznamenania 14 námorníkom, ktorí zahynuli v pondelok pri požiari vedeckovýskumnej hlbokomorskej ponorky. Informovala o tom v piatok agentúra AP.


Putin v piatok zverejnený dekrét udelil posmrtne medailu Hrdina Ruska štyrom námorným dôstojníkom a ďalších námorníkov vyznamenal Rádom odvahy.

Ruské ministerstvo obrany v utorok informovalo o smrti 14 námorníkov počas požiaru na palube výskumnej ponorky v ruských teritoriálnych vodách. Príslušníci ruských námorných síl zahynuli "v dôsledku otravy splodinami horenia". Nešťastie sa stalo v pondelok v čase, keď plavidlo vykonávalo batymetrické merania.

Požiar sa podarilo uhasiť vďaka odvážnemu úsiliu posádky, zdôraznilo ministerstvo. Ponorka sa momentálne nachádza na námornej základni Severomorsk v Murmanskej oblasti a prípad sa vyšetruje.

Nemecká kapitánka vykonala hrdinský čin, buráca svet. Je novou adeptkou na Nobelovu cenu za mier?
Nenávidená aj milovaná. Pre niekoho zlodejka, pre iných zase hrdinka. Tridsaťjeden ročná kapitánka Carol Racketeová sa rozhodla zachrániť 42 migrantov, aj keď vedela, že ju v prístave zatkne talianska polícia. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa agentúry Reuters vo štvrtok uviedol, že predmetná, prísne tajná ponorka mala jadrový pohon. Šojgu vo svojom komentári zverejnenom na oficiálnej webovej stránke Kremľa povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že incident spôsobilo vzňatie batériovej časti, ale jadrový reaktor na palube bol od požiaru úplne izolovaný.

Ruská tlačová agentúra RBK (RosBiznesKonsalting) s odvolaním sa na svoje zdroje informovala, že ide o ponorku typu AS-12 s prezývkou Lošarik. Toto plavidlo s hĺbkou ponoru do 6000 metrov je určené pre 25 členov posádky. Na palube ponorky tohto typu nie sú zbrane.

Nejedzte šalát zo záhrady, radila armáda ČSSR po výbuchu v Černobyle. Expert prezradil viac
Štvrť storočia sa československá socialistická armáda pripravovala na jadrový úder zo západu. Keď došlo k Černobyľskej tragédii a rádioaktivita prišla z východu, zavládla bezradnosť, píše blesk.cz. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | František Németh