Sankcie ublížili všetkým. Putin s Contem sa zhodli, že medzi Ruskom a Európou neexistuje žiadna neprekonateľná trhlina
05 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Protiruské sankcie uvalené EÚ ubližujú obom stranám. Ublížili nielen Moskve, ale aj samotnému európskemu bloku, povedal ruský prezident a dodal, že nevidí žiadne „neprekonateľné prekážky“ na upevnenie bilaterálnych vzťahov.


Obmedzenia, ktoré EÚ uložila proti Moskve v súvislosti s prebiehajúcou krízou na Ukrajine, boli pre obchod veľmi škodlivé. Obrat klesol zo 450 miliárd USD v roku 2013 na približne 279 miliárd USD, uviedol Vladimír Putin na spoločnej tlačovej konferencii s talianskym premiérom Giuseppe Contem. “Kam smerovali tieto miliardy? Vieme len, že sme nemali žiadne zisky ani my a ani európske krajiny, vrátane Talianska.”


Rusko je pripravené „obhájiť svoju úlohu“ pri stanovovaní vzťahov s EÚ, ale je to len na novom vedení EÚ, aby preukázalo, že to chce tiež, povedal Putin. Taliansky premiér Conte na to reagoval tvrdením, že Rím bol vždy proti ruským sankciám a dodal, že nad týmito rozhodnutiami vždy cítil „smútok“.   „Sme presvedčení, že cieľom nie sú sankcie. Taliansko sa snaží vytvoriť predpoklady na prekonanie tohto stavu. Nikto nemá z takejto situácie prospech,“ povedal Conte.


Taliansky premiér zároveň povedal, že prebiehajúci konflikt na východnej Ukrajiny, ktorý zúri vo východnej časti krajiny po prevrate v Kyjeve v roku 2014, sa musí vyriešiť čo najskôr. Ruský prezident odpovedal, že takéto výzvy by mali byť adresované do Kyjeva, ktorý doteraz nedokázal dodržať existujúci mierový plán z Minských dohôd. Tvrdí, že Moskva v tomto konflikte nie je jednou zo strán.


„Prečo sa nikdy nepýtate našich ukrajinských partnerov, kedy to skončia? Mám vydať dekrét? Pomôže to?“ argumentoval Putin.