Reakcia Ministerstva pôdohospodárstva na rozhovor so Zuzanou Šubovou
04 | 07 | 2019 I Ing. Michal Feik

Súčasné vedenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa snaží aktívne a transparentne informovať o všetkých operačných programoch, ktoré má vo svojej gescii. Výnimkou nie je ani Integrovaný regionálny operačný program (IROP), ktorý patrí medzi najúspešnejšie operačné programy na Slovensku. Vedenie MPRV SR zdedilo tento program s nulovým počtom vyhlásených výziev. V súčasnosti je vyhlásených 30 výziev za viac ako 1,5 mld. eur. Za týmto úspechom je práca desiatok ľudí. Preto určite pochopíte, že nám záleží na dobrom mene rezortu a našich zamestnancov a tiež na dobrom mene operačného programu IROP.


Portál Aktuality.sk zverejnil v novembri 2018 video so Zuzanou  Šubovou, v ktorom zazneli preukázateľné nepravdivé a ľahko vyvrátiteľné tvrdenia, ktoré si môže ktokoľvek overiť napríklad v Centrálnom registri zmlúv alebo v Obchodom registri.


Upozorňujeme, že odbor technickej pomoci pod vedením Zuzany Šubovej nefungoval, nedodržiaval termíny a vykazoval vysokú chybovosť, o čom svedčia aj certifikačné zistenia z toho obdobia, na základe čoho bolo MPRV SR nútené pristúpiť k organizačnej optimalizácii a pani Šubová sa rozhodla z rezortu odísť. Preto vnímame všetky jej mediálne vyjadrenia ako tendenčné a zaujaté.


Zuzana Šubová: Boj s korupciou na Slovensku znamená kriminalizovať oznamovateľa (ROZHOVOR)
Ing. Zuzana Šubová prvý krát verejne prehovorila o nehospodárnom nakladaní s prostriedkami z eurofondov v relácii Na rovinu s Marekom Vagovičom v novembri 2018. Začiatkom mája na tlačovej konferencii strany SaS Ing. Zuzana Šubová detailne Popísala... Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Jana TELEKI

V tomto kontexte vnímame jej vyjadrenia za tendenčné a celý prípad za vykonštruovaný, keďže doteraz nebola schopná predložiť žiadny dôkaz svojich tvrdení.


Opätovne zdôrazňujeme, že na výbere spoločnosti Deloitte sa nikto z aktuálneho vedenia rezortu nijako nepodieľal, obstarávanie realizovalo Ministerstvo vnútra SR v roku 2014. Rezort  pôdohospodárstva túto zmluvu zdedil z minulosti. Rámcová zmluva so spoločnosťou Deloitte, ktorú uzavrelo Ministerstvo vnútra SR v roku 2014 sa týkala všetkých operačných štátu a programovacích období 2007 – 2013 aj 2014 - 2020.


Generálny riaditeľ sekcie programov rozvoja vidieka MPRV SR Marek Mitošinka nastúpil na ministerstvo ako odborník s 15-ročnými skúsenosťami v oblasti eurofondov. Zamestnanecký pomer, resp. akýkoľvek zmluvný vzťah v spoločnosti Deloitte ukončil pred nástupom na ministerstvo. Nikdy neporušil zákon o štátnej službe, a ani nebol v konflikte záujmov, ako nepravdivo tvrdí v rozhovore pre Aktuality.sk pani Šubová, bývalá politička strany SPOLU - Občianska demokracia a v súčasnosti aktivistka strany Sloboda a solidarita (SaS). Aj vďaka jeho odbornosti a skúsenostiam zo súkromného sektora dokázal za niekoľko mesiacov kompletne naštartovať celý operačný program.


K problematike opodstatnenosti a potrebnosti dokumentov od firmy Deloitte uvádzame, že všetky objednané služby boli nevyhnutné pre vyhlásenie výziev na spustenie operačného programu, jeho dezignáciu a vypísanie výziev. Dôkazom relevantnosti dodaných výstupov je dezignovaný a auditovaný operačný program, ktorý vo všetkých regiónoch funguje bez významných zistení.


Opakované tvrdenie pani Šubovej, že išlo o prácu, ktorú v konečnom dôsledku robili zamestnanci, je nepravdivé a nebolo podložené žiadnym dôkazom. Práve naopak, tým, že šlo o služby preplácané z fondov Európskej komisie, boli veľmi prísne skontrolované a neboli nájdené žiadne pochybenia. Všetky realizované aktivity sú v súlade s relevantnými metodickými pokynmi CKO, teda aj s metodickým pokynom CKO č. 22 (verzia 2).


Upriamujeme pozornosť na to, že pani Šubová už nie je členkou strany SPOLU – občianska demokracia (viď. priložený status z Facebooku z 22.2.2019), kde doslova píše „Po roku posobenia v tejto strane som dospela k jednoznacnemu zaveru, ze viac ako verejny zaujem su v popredi zaujmy rozneho druhu, ktore su vsak v prikrom rozpore s mojim presvedcenim... V tejto otazke boja proti korupcii u mna strana SPOLU a hlavne jej celni predstavitelia zlyhali na plnej ciare. “ Ide ďalšie zo série ničím nepodložených obvinení, čo len podčiarkuje celkovú nedôveryhodnosť pani Šubovej. Odporúčame médiám, aby jej výroky prestali brať vážne a nevytárali jej ďalší priestor.




 

Autor je štátny radca -Odbor komunikácie a marketingu (Kancelária Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR)