TATRY: Horskí i leteckí záchranári pomáhali počas dňa viacerým turistom
03 | 07 | 2019 I TASR

Horskí i leteckí záchranári pomáhali v stredu viacerým turistom. Z Horskej záchrannej služby informovali, že najprv v ranných hodinách prišla žiadosť o pomoc z Chaty pod Rysmi, kde sa nachádzalo deväťročné dievča z Indie.


"Pociťovalo celkovú slabosť, nevoľnosť a bolesti hlavy. Záchranári požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air Transport Europe (VZZS ATE), ktorá poskytla pacientke neodkladnú zdravotnícku starostlivosť a následne ju letecky transportovala do popradskej nemocnice," uviedla HZS na svojej stránke.

Následná žiadosť o pomoc prišla spod Skalnatej chaty, kde si 70-ročná česká turistka pri pošmyknutí spôsobila bolestivé poranenie dolnej končatiny v oblasti členka. Horskí záchranári jej na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť, poranenú končatinu zafixovali vákuovou dlahou a následne ju za pomoci nosidiel a lanovej dráhy transportovali do Tatranskej Lomnice, kde ju odovzdali privolanej posádke RZP.

Čaputová chce od veľvyslancov kvalitnú a rešpektovanú slovenskú diplomaciu
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v stredu v Prezidentskom paláci veľvyslancov. Na spoločnom stretnutí ocenila prácu, ktorú pre krajinu robia. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | TASR


"V popoludňajších hodinách si osemročné dievča pri páde na turistickom chodníku pod Vodopádom privodilo tržné poranenie pod kolenom. O súčinnosť sme opäť požiadali posádku VZZS ATE, ktorá zásah vykonala," doplnila HZS.

V priebehu popoludnia zasahovali záchranári aj na turistickom chodníku pod Šalviovým prameňom, kde si česká turistka poranila dolnú končatinu v oblasti členka. Záchranári jej na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ju terénnym vozidlom transportovali na Bielu vodu, kde ju odovzdali posádke rýchlej zdravotnej pomoci na prevoz do nemocnice.

Neskôr pomáhali 11-ročnému chlapcovi, ktorý sa nachádzal na Chate pri Zelenom plese. Pociťoval žalúdočné ťažkosti, pre ktoré nedokázal v zostupe pokračovať. Horskí záchranári ho na mieste vyšetrili a poskytli mu zdravotnícke ošetrenie. Následne ho terénnym vozidlom transportovali na Bielu vodu, kde ho odovzdali rodičom.

KISKA A SPOLUPRÁCA? Sadnime si, podpíšme to, vyzýva lídrov strán. Prišlo aj na "slušnosť"
Exprezident Andrej ​Kiska v utorok zverejnil video na svojej facebookovej stránke, kde hovoril aj o tom, s kým si spoluprácu vie a tiež nedokáže predstaviť. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Peter Bachan