Čínske námorníctvo testuje nový vrtuľník Z-20 podobný americkým Black Hawk
03 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Čínske námorníctvo testuje nový vrtuľník Z-20 určený pre vylepšenie bojových schopností svojich torpédoborcov.Modifikovaný model helikoptéry je vidieť na zadnej palube torpédoborca 055 Nanchang.



Z-20 je viacúčelový vrtuľník so stredným zdvihom, vyvinutý dcérskou spoločnosťou leteckého gigantu Harbin Aircraft Industry Group, v Číne. Prvé letové skúšky prebehli už v roku 2013 a vojenský vrtuľník bol už údajne zaradený do výbavy vzdušných vojenských síl Ľudovej oslobodzovacej armády. Vylepšený námorný model vrtuľníka má sklopné lopatky rotora aj s chvostom tak, aby sa zmestil do priestoru lodného hangáru. Vrtuľník má rovnako vylepšené zadné kolesá, uspôsobené pre pristávanie na lodi.


Song Žongping, vojenský analytik z Hong Kongu odhaduje, že Z-20 už prešiel testami a čoskoro bude súčasťou rozširujúcej sa flotily veľkých čínskych bojových plavidiel.„PLA Navy má dlhý čas nedostatok domácich vrtuľníkov,“ povedal Song. "Z-20 by mohol vyplniť veľkú medzeru."


Vrtuľník má maximálnu vzletovú hmotnosť v rozsahu 10 ton a svojou veľkosťou a hmotnosťou je podobný UH-60 Black Hawk americkej armády. Z-20 je pre torpédoborce „perfektnou voľbou“ s ohľadom na jeho veľký rádius doletu, dobrú manévrovateľnosť a nové elektronické systémy, ktoré robia z tohto stroja nebezpečnú zbraň s mnohými možnosťami použitia.