Až 1,1 milióna Japoncov v Kagošime práve evakuuje armáda
03 | 07 | 2019 I TASR
Viac než 1,1 milióna ľudí dostalo v stredu pokyn opustiť svoje príbytky na japonskom ostrove Kjúšu v súvislosti s prudkými dažďami, ktoré môžu vyvolať povodne a zosuvy. Uviedla to agentúra DPA.

Evakuáciu vyhlásili úrady v prefektúrach Mijazaki a Kagošima, zatiaľ čo meteorologická služba počas dňa hlásila z niektorých častí ostrova zrážky s intenzitou vyše 80 milimetrov za hodinu. Kagošimský guvernér Satoši Mitazono zhodnotil situáciu ako "veľmi nebezpečnú". Požiadal pritom armádu, aby poskytla vojakov na odstraňovanie následkov katastrofy v jeho prefektúre.

Nepriaznivé počasie spôsobilo v stredu výpadky a meškania na miestnych železničných tratiach. Meteorológ Rjota Kurora na tlačovej konferencii v Tokiu uviedol, že vo veľkej časti ostrova Kjúšu má naďalej pršať, a varoval pred zosuvmi bahna a povodňami. Obyvateľov vyzval na včasný odchod do bezpečia. Meteorológovia upozornili, že na niektorých miestach ostrova môže úhrn zrážok dosiahnuť v stredu celomesačný priemer pre mesiac júl.

Pred rokom zasiahli západné Japonsko prívalové dažde, ktoré vtedy spôsobili smrť vyše 220 ľudí. V krajine išlo o najvyšší počet obetí v súvislosti počasím za posledné tri desaťročia. Nasledovala takmer dvojtýždňová vlna horúčav, pričom počet úmrtí pripisovaných tomuto javu (1032) bol podľa údajov ministerstva zdravotníctva oproti predchádzajúcemu roku viac než trojnásobný.