ŠKANDÁL: Francúzski štátni zamestnanci dostávali celé roky výplatu za nič. Dohromady išlo o 25 mil. EUR
02 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Predstavte si, že každý deň budete v práci do ktorej ani nemusíte ísť a najlepšie na tom je, že ani nemusíte vlastne nič robiť. Najlepšie na tom je, že by ste za to dostali každý mesiac ešte aj  výplatu. Takýto sen je však skutočnosťou pre 30 francúzskych štátnych zamestnancov.


Francúzski daňoví poplatníci vynakladajú ročne viac ako 1 milión EUR na platy 30 takzvaných „fantómových“ úradníkov v juhofrancúzskom meste Toulon. Informovali o tom miestne noviny Var-Matin, odvolávajúc sa na odhalenia regionálneho kontrolného úradu vo francúzskom Provence.


Jeden z týchto “fántómových zamestnancov” poberal výplatu od štátu a zároveň pracoval ako manažér v súkromnej spoločnosti. Všetkých 30 osôb dostalo dokonca aj povýšenie a s tým aj zvýšenú mzdu na základe odpracovaných rokov, aj keď vôbec nepracovali.


Pôvodne tieto osoby prišli o prácu ešte v 90. rokoch, keď boli sprivatizované vodohospodárske služby v Toulone. Miestnym orgánom sa vtedy nepodarilo nájsť im náhradné pracovné miesta a preto ich museli zamestnať a zaplatiť im aj mzdy.


„Je prinajmenšom poľutovaniahodné, že mesto nebolo schopné nájsť nové pracovné miesta pre niektorých z týchto zamestnancov, najmä tých najmladších,“ konštatuje sa v správe z auditu. Správa tiež kritizovala „nezamestnaných“ pracovníkov za to, že zostali poberať mzdu od vlády až do maximálneho veku povinného odchodu do dôchodku, aby tým maximalizovali svoje dôchodky.


Mimoriadne šokujúci príbeh štátnych zamestnancov s výplatou za nič pobúril najmä Francúzov pracujúcich v súkromnom sektore, ktorí často kritizujú pomery v štátnej správe. Tá totiž zamestnáva takmer každého piateho Francúza. Správa ministerstva hospodárstva v marci navyše odhalila, že viac ako 300 000 štátnych zamestnancov nedokázalo pracovať 35 hodín týždenne, ako to ukladá zákon.


Správa prichádza v najnevhodnejšej chvíli, po celých mesiacoch nepokojov vo Francúzsku, počas ktorých francúzsky zamestnanci protestujú proti ich rastúcemu daňovému zaťaženiu a klesajúcim mzdám. Francúzsky prezident Emanuel Macron v snahe ukryť nahnevanú verejnosť sľúbil, že do roku 2022 zníži počet pracovných miest vo verejnom sektore o 120 000, s cieľom odľahčiť daňové zaťaženie a znížiť tak verejné výdavky o 60 miliárd EUR. Plánované prepúšťanie však vyvolalo ďalšie masové protesty.