Na Cypre sa zrútil z oblohy neidentifikovaný lietajúci objekt a explodoval. Zrejme to súvisí s útokmi v Sýrii (VIDEO, FOTO)
01 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Doposiaľ neidentifikovaný lietajúci objekt havaroval a explodoval v Tureckej časti Cypru, neďaleko mestečka Taškent. Miestne úrady správu potvrdili, čím spustili vlnu dohadov o objekte, ktorý sa zrútil mimo obývanú časť mesta. Teórie sa líšia od pravdepodobnej protilietadlovej rakety až po samotné lietadlo, zostrelené počas izraelského náletu na Sýriu.


„Počiatočné zistenia naznačujú, že objekt, ktorý spôsobil výbuch, bola buď stíhačka, ktorá niesla výbušniny alebo priamo raketa vystrelená na niektrú z izraelských stíhačiek,“ napísal Kudret Ozersay, minister zahraničných vecí Severného Cypru. “Označenia a nápisy na troskách nám umožnia už čoskoro pochopiť, čo sa stalo.”



Stále študujeme trosky objektu na mieste havárie, úrady v tureckej časti odtrhnutého regiónu zatiaľ potvrdili, že neidentifikovaný lietajúci objekt nebol súčasťou ich vlastných ozbrojených síl.



K incidentu došlo krátko po aktivácii sýrskej vzdušnej obrany, ktorá odrazila raketový útok a nálet z ktorého Damašk obvinil Izrael.



Užívatelia na sociálnych sieťach sa okamžite ponáhľali analyzovať rozmazané videá a obrázky z miesta havárie a prichádzali s rôznymi vysvetleniami a divokými odhadmi.











AKTUALIZÁCIA:

Objekt, ktorý spôsobil explóziu v tureckej časti severného Cypru, mohola byť raketa protivzdušnej obrany „ruskej výroby“, ktorá minula svoj cieľ počas izraelského náletu na Sýriu.


Oprava:  Prvá verzia článku sa mylne odvolávala na Kudreta Ozersaya ako tureckého predstaviteľa. V skutočnosti je vecí ministrom zahraničných vecí Severného Cypru, nie Turecka.


Projektil, ktorý zasiahol severný Cyprus, by mohol byť  „ruskou raketou S-200 vyrobenou v Rusku“. Vyplýva to z tvrdení Kudreta Ozersaya na jeho Facebooku a Twitteri. Ozersay sa domnieva, že raketa „nezastihla svoj cieľ“ a padla na ostrov v Stredozemnom mori.


Značky na troskách explodovaného objektu boli identické s označením rakety S-200, ktorá bola údajne nájdená v juhovýchodnej tureckej provincii Gaziantep v roku 2018, dodal Ozersay.