Rastúca nedôvera voči očkovaniu na celom svete ohrozuje boj proti smrtiacim chorobám - výskumu
30 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Nedôvera voči očkovaniu je najvyššia vo vyspelých krajinách, pričom Francúzi patria medzi najväčších skeptickov. Zistenia prináša najnovší výskum od Wellcome Trust. Experti varujú, verejná nedôvera voči vakcinácii má negatívny vplyv na boj proti smrteľným chorobám, ktorým sa dá predísť práve očkovaním.


Wellcome Trust uskutočnila najväčšiu celosvetovú  štúdiu dôvery vo vedu, vrátane vakcín, a to s odpoveďami od viac ako 140 000 ľudí v 140 krajinách sveta. Ukázalo sa, že dôvera voči očkovaniu je v niektorých častiach sveta nízka, pričom Francúzi patria na pomyselný piedestál takéhoto skepticizmu na celom svete. Jeden z troch opýtaných vo Francúzsku verí, že očkovanie je nebezpečné a 19% nesúhlasí s tým, že takéto opatrenia sú účinné.


Na tom či sú očkovacie látky bezpečné sa zhodlo celkovo 79 % opýtaných. Len polovica ľudí vo východnej Európe súhlasí s tvrdením, že očkovanie je bezpečné a v západnej Európe súhlasí tiež asi len 59 percent. Viac ako 70 percent súhlasných odpovedí za očkovanie sa objavuje v Severnej Amerike a v severnej aj južnej Európe.


Vakcíny úplne odstránili kiahne a takmer odstránili choroby ako detská obrna. Avšak iné choroby, ktorým je možné predísť, ako sú osýpky, sa v dôsledku ľudí, ktorí sa vyhýbajú očkovaniu, znovu objavujú. Krajiny, ktoré sa už takmer zbavili osýpok, nedávno zažili opäť veľké epidémie tejto choroby, vrátane USA a Francúzska.  


V takmer každom regióne sveta došlo v roku 2017 k nárastu prípadov oproti roku 2016, takmer o 30 %.  


„Nedôvera voči očkovaniu má potenciál, skutočne zabrzdiť veľmi reálny pokrok, ktorý svet dosiahol pri kontrole chorôb a ktorým možno aspoň na niektorých miestach predchádzať očkovaním,“ povedala Dr. Ann Lindstrandová, expertka na imunizáciu Svetovej zdravotníckej organizácie.


Správa uvádza, že vo Francúzsku je skepticizmus voči očkovaniu výsledkom najmä nedôvery voči farmaceutickým spoločnostiam a rovnako aj voči vedcom a politikom. K nárastu “anti-očkovacích” skupín a dezinformáciám po celom svete prispeli tiež údajne aj sociálne médiá.