VIEME PRVÍ: Indické letectvo sa takmer samé zbombardovalo (Video)
29 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Indické letectvo sa takmer samé zbombardovalo po tom, ako sa pilot stíhačky stretol s kŕdľom vtákov pri svojom cvičnom vzlete bezprostredne po štarte. Kŕdeľ vtákov takmer zlikvidoval stíhačku, ktorá v snahe zabrániť havárii odhodila svoje prídavné palivové nádrže, ktoré vybuchli v ohnivom výbuchu tesne za letiskovou dráhou.


Čoskoro po vzlete z leteckej základne v Ambale pri cvičnom lete, indický pilot (IAF) sa so svojou stíhaškou Jaguar zrazil s kŕdľom vtákov, čo spôsobilo zlyhanie jedného z motorov. Pilot rýchlo odhodil prídavné palivové nádrže a ostatný náklad, čo mu umožnilo núdzovo pristáť. Výsledkom však bola masívna ohnivá guľa, ktorá je zachytená aj na videu.



Vďaka svojim rýchlym reflexom pilot odvrátil smrteľnú haváriu a zachránil životy iných, hoci vtáky takéto šťastie nemali. Indickí vojenskí predstavitelia pochválili pilota za jeho výkon v krízovej situácii.

„Pilot odhodil svoje palivové nádrže a ďalšie príslušenstvo výzbroje, vrátane 10 kg praktických bômb, aby získal výšku a podarilo sa mu bezpečne pristáť,“ informovala indická vzdušná obrana a dodala, že pilot je príkladom „najvyšších noriem IAF. “

V prípade nehôd alebo porúch stíhačiek sú piloti IAF vyškolení na to, aby sa v prvom rade zbavili nákladu pod krídlami, ako sú bomby alebo palivové nádrže a tým získali kontrolu nad svojim strojom.
S výnimkou nešťastných vtákov, nebol pri incidente nikto zranený.