Srí Lanka zamestnala dvoch nových katov. Po 43 rokoch sa bude opäť popravovať
29 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Srí Lanka, ktorá sa pripravuje na prvú popravu po viac ako 40 rokoch, najala dvoch nových katov. Informovala o tom agentúra Reuters.


Srí Lanka začala s hľadaním kandidátov na kata v marci. Posledný kat opustil svoj post v roku 2014. Popravca, ktorého krajina najala minulý rok, sa v práci ani raz neukázal. Miestne úrady potvrdili, že boli finálne potvrdení dvaja kandidáti, ich výcvik potrvá zhruba dva týždne.


Prezident Maithripala Sirisena tento týždeň podpísal trest smrti pre 4 pašerákov drog. Vybraní boli zo stovky žiadateľov, ktorí odpovedali na inzerát. Srí Lanka požadovala, aby bol budúci kat muž medzi 18 až 45 rokmi, mal silnú psychiku a správne morálne hodnoty. Medzinárodné organizácie sú prezidentovým rozhodnutím, vykonať najvyšší trest, znepokojené. Podľa analytikov má obnovenie popráv zlepšiť Sirisenov obraz pred prezidentskými voľbami, ktoré sa na Srí Lanke budú konať koncom roka.


S trestom nesúhlasí ani Británia, Kanada, Európska únia a ani Organizácia Spojených národov. Srílanské úrady väzňa naposledy popravili v roku 1976. Trest smrti musí schváliť sudca, vrchný štátny zástupca, minister spravodlivosti a nakoniec ho podpisom potvrdiť aj prezident krajiny. V juhoázijskej krajine je v súčasnosti k poprave odsúdených 1299 osôb, 43 z nich za trestné činy súvisiace s drogami. Štyroch pašerákov čaká smrť obesením.