Poliačik zrejme končí v Rade Európy. Podľa Danka "poškodil dobré meno Slovenska"
28 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Člen slovenskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy a poslanec Národnej rady Martin Poliačik sa pridal k ďalším delegátom z Estónska, Gruzínska, Lotyšska, Litvy, Poľska a Ukrajiny, a spoločne odsúdili navrátenie hlasovacích práv Rusku, o ktoré prišlo po udalostiach na Kryme.


Keďže Moskva nemusela urobiť nič, ide podľa delegátov zo spomínaných krajín o zlý signál voči krajine, ktoré podnikla “ozbrojenú agresiu a nedodržiava ľudské práva”.

Vyhlásenie vydali v deň, keď si delegáti zvolili šéfku chorvátskej diplomacie Mariju Pejčinovičovú Buričovú za novú generálnu tajomníčku.

K celej situácii sa vyjadril aj samotný poslanec, urobil tak na svojej facebookovej stránke.

"Práve som sa zo spoločného vyhlásenia predsedu parlamentu Andreja Danka a poslanca Blahu dozvedel, že ma zajtra chcú odvolať z pozície náhradníka v slovenskej delegácii v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. Dôvodom je, že som sa dnes pridal k vyhláseniu svojich kolegov a kolegýň, v ktorom som vyjadril nespokojnosť s jednaním Parlamentného zhromaždenia vo vzťahu k prinavráteniu hlasovacích práv Ruskej federácii," napísal poslanec.

Tvrdí, že ide o jeho osobné vyhlásenie ako delegáta krajiny, nie o postoj krajiny samotnej. V dokumente má stáť:

"Statement by Members of Delegations of Estonia, Georgia, Latvia, Lithuania, Poland, Slovakia and Ukraine in the Parliamentary Assembly of the Council of Europe," čo má dokazovať, že "nejde o spoločné vyhlásenie delegácií, ale iba ich jednotlivých členov".

Zhodnotil, že na jeho "odvolanie neexistuje iný dôvod než nepokoj ruských agentov Blahu a Danka kvôli slobodne vyjadrenému názoru".

Na koniec príspevku vyzval novinárov, že "ak pán Blaha tvrdí, že hlasoval za navrátenie hlasovacích práv Ruskej federácii, vypýtajte si od neho výpis hlasovania. Kto v predmetnom hlasovaní nájde Blahov hlas ZA, má u mňa matriošku," zakončil.

Následne reagoval aj Ľuboš Blaha:

&__xts__%5B0%5D=68.ARDLFYwIceKkERi-5VBuITD_HuSr1oeOkVFjTZz8OMcRjxWnFehTMlUv-EsxLykPAkluOpaf0-vqUROXptK_xNTpRGmQvd0tCunfw1YsAvmgOV9kw_0ZRdJcrxs-8QkVHV3KsZVAR-rneYeK-B9FCfdcVBwKAXGKXeT-2-AhakcCCdI-8XYlDaVbdfa8do6owiAA1TWy1smJCNRrMYizscGJ-ChDm-gZ73lIfgoxZMOAIQtPFt6cdqb6UwxmGsp8DV1PcO5DlTY70aReNNqOMJ5axolVzt68LUswIy6hMzkjP2RKNkOFWvsT1AefORYpUU-j4-eXs3X-cPpGvmMNVE-6feTq&__tn__=-R