KRIMI: Nové informácie v prípade vraždy Jána Kuciaka - polícia mala zaistiť rukavice vraha
28 | 06 | 2019 I Roman Suchý

TV JOJ informuje o zisteniach, ktoré ukazujú, že vyšetrovatelia mali po vražde novinára a jeho družky zaistiť špeciálne rukavice, ktoré vrah použil pri vražde.


Rukavice mali byť nájdené až potom, ako na ne upozornil samotný Miroslav Marček, ktorý má byť dajným strelcom. Ten polícii povedal, čo mal oblečené v čase, keď išiel spolu s komplicom obzerať dom Jána Kuciaka.

Podľa zistení televízie JOJ na výsluchu, ktorý sa uskutočnil 11.4. 2019, mal Marček polícii detailne opísať svoje oblečenie nasledovne: "Keď som išiel do Veľkej Mače v deň spáchania skutku, ale aj v iný deň pred tým, určite som mal šál, taký vojenský kaki farby, ktorý sa používa aj ako šál aj ako kukla. Taký kombinovaný. Taká trubička."

VAROVANIE: Celý deň nás čakajú horúčavy, niekde sa teplota vyšplhá až na 34 stupňov!
Meteorológovia varujú pred horúčavami, ktoré budú na území Slovenska v nedeľu 30. júna. SHMÚ preto vydal výstrahy prvého stupňa. SHMÚ o tom informuje na svojom webe. Čítať ďalej
28 | 06 | 2019 | TASR


Marček mal oblečenie opisovať dosť podrobne. Podľa informácií TV JOJ sa tohto oblečenia po vražde sám nezbavil - polícii mal prezradiť, kto zničil jeho oblečenie. Počas výsluchu uviedol, že vrchnú časť jeho oblečenia mal spáliť muž, ktorý vraždu sprostredkoval - Zoltán Andruskó.

Marček mal povedať: "V čase skutku som mal obuté sivé zimné topánky, čierne zimné nohavice, ktoré mali na bokoch vrecká. Mal som obyčajný čierny kabát s kapucňou, taký čo má na bokoch veľké vrecko. Dĺžku kabáta neviem, ale asi tak do pol stehna."

Polícia od Marčeka chcela detailnejší popis oblečenia. Pýtali sa ho tiež na počasie v deň vraždy, keď na novinára čakal ukrytý v prístavbe na pozemku domu. Marček povedal, že síce bola zima, no napriek tomu, že v úkryte čakal dlho, jemu zima nebola. "Ja som s tým problém nemal. Bol som dobre oblečený. Chlad som nepociťoval, počítal som s tým, že sa tam zdržím dlhšie," povedal. A práve rukavice, ktoré sám Marček počas výsluchu spomenul, zaujali prítomného prokurátora.

Koľko zarábajú politici? Suverénne vedie Kiska
Najvyššie príjmy spomedzi aktívnych politikov priznali exprezident Andrej Kiska, viac ako 480 tis. EUR, a predseda Národnej rady SR Andrej Danko, viac ako 250 tis. EUR. Vyplýva to z majetkových priznaní politikov a verejných funkcionárov za rok... Čítať ďalej
28 | 06 | 2019 | Gabriel Matta


Ten sa Marčeka opýtal, či mal na rukách nejaké rukavice, keď išiel na spáchanie vraždy. Marček odpovedal tak, že jeho výpoveď nepochybne zarazila aj samotného vyšetrovateľa.

V odpovedi mal uviesť skutočnosť, ktorá vynára ďalšie otázky: "Mal som na rukách rukavice. Tie rukavice sú v priehradke v tom aute pred spolujazdcom. Zdá sa mi, že zaistené neboli a ostali v tom aute. Boli to taktické rukavice, také pevnejšie, odolné proti poškodeniu, prepichnutiu. Nie sú to také, ktoré chránia pred mrazom. Značku rukavíc neviem, Sú v Insignii." (Marčekovo auto)

Marček sa k rukaviciam, ktoré použil pri vražde Jána a Martiny na výsluchu ešte vrátil viackrát. Dozorového prokurátora tieto špeciálne rukavice zaujímajú aj v iných súvislostiach - konkrétne, či rukavice používal aj inokedy ako v okamihu streľby. Marček mal na otázku prokurátora odpovedať približne takto: "Zdá sa mi, že som ich mal aj pri skúšaní zbrane. Pri žiadnom inom skutku tieto rukavice použité neboli."

Je pravdepodobné, že rukavice polícia po Marčekovom výsluchu dodatočne zaistila. Ak nesú stopy spalín po výstrele, vyšetrovateľ ich spojí s miestom činu a pokúsi sa ich spojiť aj so samotným vrahom. Či ich Marček použil tak, ako tvrdí polícii počas výsluchu, preukáže až expertízne skúmanie. V každom prípade je dôležité, že aj taká stopa môže znamenať posun.

Proces v kauze vraždy Sýkoru odročili - prokurátorka je PN, Lexa neprišiel
Proces v kauze vraždy zakladateľa bratislavskej skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru, ktorá sa stala v roku 1997, v piatok trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava I odročil na 15. októbra. Čítať ďalej
28 | 06 | 2019 | TASR