Bojová loď US Navy trafila rovno kanadskú nákladnú loď Rosaire A. Desgagnés
27 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Úplne nová bojová loď triedy US Navy Freedom, ktorá je taká nová, že ešte ani nebola zadaradená do prevádzky, narazila do kotviacej kanadskej nákladnej lode v Montreale. Ide o ďalší čierny bod v povesti problémových bojových plavidiel US Navy.


Americká bojová loď pobrežnej sráže USS Billings, ktorá mala byť ešte len zadradená do prevádzky, narazila v námornom prístave Montreal do lode Rosaire A. Desgagnés. Náraz poškodil obe lode, ale posádkam žiadnej z lodí nespôsobil nijaké zranenia a nevyžiadal si ani obete. 


K havárii došlo bezprostredne po tom, ako bol USS Billings vyvlečený na more, v momente keď vlečné remorkéry uvoľnili svoje laná. Podľa hovorcu námorníctva Lt.Cmdr. Courtneyho Hillsona sa poškodenie oboch lodí stále posudzuje. USS  Billings bola tak ponechaná aj naďalej v prístave Montreal, kvôli ďalšej kontrole, aj keď údajne bola „schopná“ plavby na svoju domácu základňu, námornú stanicu Mayport na Floride.



Námorné sily vedú vyšetrovanie tohto incidentu, aby pochopili, čo a prečo sa stalo. Potrebujem získať ponaučenie, aby sme zabezpečili ďalší výkon bezpečných a efektívnych operácií,“ povedal hovorca námorníctva Lt.Cmdr. Courtney Hillson pre FreightWaves.