"Všetci Rusi sú bastardi!" vyhlásil ukrajinský delegát počas Parlamentného zhromaždenia Rady Európy
26 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZRE) sa tento týždeň chystá obnoviť Rusko za plnohodnotného člena. Jeden z ukrajinských delegátov však išiel tak ďaleko, že vykrikoval: “Všetci Rusi sú „bastardi“.


Útok prišiel od Borislava Berjoza, rusofóbskeho ukrajinského poslanca s dlhou históriou škandalózneho správania, ktorého takto “zdvorilo” označujú dokonca aj oveľa expresívnejší delegáti z Kyjeva. Urážka prišla potom, ako sa ukrajinská delegácia zúčastnila na Parlamentnom zhromaždení Rady Európy v Paláci Európy.



Nezávislému poslancovi nie sú cudzie verbálne a dokonca ani fyzické útoky, hoci zvyčajne uprednostňuje urážky v ruskom alebo ukrajinskom jazyku. Jeho najobľúbenejším cieľom v posledných rokoch bola ruská novinárka Oľga Skabejevová, ktorá zastrešuje zasadnutia PZRE pre ruský spravodajský kanál Rusija 24 a zároveň hostí politickú talk show so svojím manželom Jevgenijom Popovom, ktorý video uverejnil.


Minulý rok vytrhol novinárke z rúk mikrofón, aby ruskej vláde poslal svoj rozzúrený výkrik a mikrofón potom arogantne hodil na zem.


Počas ďalšieho incidentu ju násilne vytlačil z kruhu novinárov počas tlačového brífingu jeho kolegyne Iriny Goncharenkovej, členky ukrajinskej delegácie, ktorá informovala niekoľkých novinárov.


Berjoza a celá ukrajinská delegácia v PZRE v súčasnosti bojujú v zúfalej snahe, zabrániť po piatich rokoch obnoviu hlasovacích práv Rusku.


Berjoza mal údajen v neoficiálnych kruhoch poznamenať aj to, že „Brány pekla sú otvorené a ruskí démoni budú v Parlamentnom zhromaždení. Čo mám povedať? Sú ako háveď, ktorá prekĺzne cez každú škáru.”