RADÍME: Problémy s otehotnením môže spôsobovať aj nesprávne fungovanie štítnej žľazy
26 | 06 | 2019 I TASR

Problémy s otehotnením môžu byť spôsobené nedostatočnou činnosťou štítnej žľazy. "Tvorba protilátok proti štítnej žľaze bola zaznamenaná u štyroch percent mladých žien, v staršej populácii sa vyskytuje dokonca v 15 až 20 percentách,“ upozorňuje endokrinológ Peter Vaňuga, primár Endokrinologického oddelenia Národného endokrinologického a diabetologického ústavu.


Nedostatočnú činnosť štítnej žľazy, hypotyreózu, signalizuje nadmerná únava, sklony k priberaniu či zimomravosti, zvýšené vypadávanie vlasov alebo lámavosť nechtov. Ignorovanie problémov so štítnou žľazou sa u žien môže prejaviť predlžovaním až výpadkom menštruačného cyklu. Štítna žľaza ovplyvňuje aj ovuláciu, zanedbaná starostlivosť preto často zapríčiňuje problémy s otehotnením.

RADÍME: Na zníženie dôchodkového stropu má prednostne nárok žena
Na zníženie dôchodkového stropu má prednostný nárok žena. V prípade muža vtedy, ak žena nespĺňa podmienky výchovy. Obidvom rodičom sa obdobie výchovy započítava v rovnakom rozsahu, uviedli v utorok na stretnutí s médiami zástupcovia Sociálnej... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | tasr


"Aj pri zachovalom pravidelnom menštruačnom cykle nemusí dochádzať k ovulácii, teda vypusteniu vajíčka z vaječníka v správny čas alebo vôbec. Okrem toho hormóny štítnej žľazy zohrávajú dôležitú úlohu aj pre vývoj plodu najmä v prvej tretine tehotenstva, kedy je budúci potomok úplne závislý na prísune živín a energie od matky," vysvetľuje Vaňuga. "Nepoznaná hypotyreóza môže spôsobiť zhoršenie vývoja plodu až potrat. Gynekológ o tejto skutočnosti vie, preto skríningové vyšetrenie zamerané na nedostatočnú činnosť štítnej žľazy je zahrnuté nielen u tehotných, ale aj u žien s problémom otehotnieť," doplnil odborník.

V prípade počiatočného štádia hypotyreózy môžu pacientke pomôcť podľa Vaňugu okrem štandardnej liečby aj vhodne zvolené doplnky výživy.

RADÍME: Od 1. júla sa mení výška exekučných zrážok z dôchodkov
Sociálna poisťovňa bude od júla 2019 väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyšší dôchodok. Spôsobí to zvýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať. Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR