JE TO TU: Exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017 sa ukončia. Nie je to však "exekučná amnestia", o ktorej rozpráva Kollár
26 | 06 | 2019 I TASR

Staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017 sa ukončia. Vyplýva to zo zákona o ukončení niektorých exekučných konaní z dielne rezortu spravodlivosti, ktorý v stredu schválil parlament. Stará exekúcia sa podľa zákona zastavuje, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a nezistil sa majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov exekúcie.


Cieľom návrhu zákona je podľa rezortu poskytnúť efektívne riešenie aktuálneho problému dlhodobého vedenia tzv. starých exekúcií. "Ukončenie tzv. starých exekúcií ex lege zabezpečí rýchlejšiu a funkčnejšiu vymožiteľnosť právom chránených nárokov v exekučnom konaní, v dôsledku čoho sa zefektívni aj vymáhanie pohľadávok pre veriteľov," uviedli predkladatelia.

Nicholsonová mala požiadať o prerušenie členstva v SaS (AKTUALIZOVANÉ)
Bývalá podpredsedníčka Národnej rady a terajšia europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová mala požiadať o prerušenie jej členstva v strane Sloboda a Solidarita, informuje Plus 7 dní. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Návrhom zákona chce ministerstvo poskytnúť aj pomoc občanom, "voči ktorým sú dlhodobo vedené staré exekučné konania, v dôsledku ktorých sa ocitli v dlhovej pasci".

Rezort spravodlivosti dávnejšie informoval, že na súdoch je viac ako 3,7 milióna exekúcií podaných podľa starých pravidiel účinných pred 1. aprílom 2017. Z nich je polovica staršia ako päť rokov a veritelia ich nechávajú ležať na súdoch aj preto, aby nemuseli platiť poplatky. Exekútori a súdy však aj v prípade týchto exekúcií musia robiť úkony, s čím sú spojené náklady.

Oprávnený môže podľa návrhu zákona podať opätovný návrh na vykonanie exekúcie, avšak už podľa platných a účinných právnych predpisov v čase podania opätovného návrhu na vykonanie exekúcie. Zmeny by mali byť platné od 1. januára 2020.

ODSTAVIA TÝM HARABINA? Parlament schválil návrh, ktorý ho vyzlečie z talára v prípade jeho kandidatúry do parlamentu
Dnes bol v Národnej rade schválený aj pozmeňovací návrh poslanca za stranu SaS Alojza Baránika, ktorý môže skomplikovať politické plány sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | Roman Suchý