Ponuka výrobkov z marihuany v EÚ rastie; je potrebné skúmať ich účinky
25 | 06 | 2019 I TASR

Výrobky z marihuany dostupné na európskom trhu sú čoraz rozmanitejšie. Preto je dôležité podrobne skúmať ich účinky a možný vplyv na zdravie ľudí. Vyplýva to zo správy s názvom "Vývoj európskeho trhu s marihuanou", ktorú v utorok zverejnilo Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA).


Táto správa, publikovaná deň pred Medzinárodným dňom proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi, popisuje viacero faktorov, ktoré vplývajú na zvýšenú rozmanitosť produktov z marihuany. Spomína sa napríklad zmena politík, vývoj metód produkcie a extrakcie, ako i zmena preferencií konzumentov. Inováciou pri výrobe nových produktov z marihuany je i vytvorenie legálnych rekreačných trhov s marihuanou mimo EÚ.

"Dynamická povaha súčasného trhu s marihuanou a rozšírenie ponuky účinných kanabisových produktov prinášajú výrazné zmeny. Nové výrobky z marihuany, ako aj ich vyšší počet môžu mať na zdravotný stav ľudí, ktorí ich užívajú, veľký vplyv," uviedol riaditeľ EMCDDA Alexis Goosdeel.

Rusku by vyhovoval európsky "superštát", píše nemecký magazín
Európska únia prakticky prestala hrať významnú úlohu na svetovej politickej scéne, uviedol Contra Magazin. Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Monitorovanie a porozumenie novým trendom v tejto oblasti je preto podľa jeho slov dôležité pre diskusiu o otázkach súvisiacich s politikou a reguláciou marihuany.

Marihuana je aj naďalej najčastejšie užívanou nelegálnou drogou v Európe. Spomedzi členských štátov EÚ ju podľa odhadov vlani užilo približne 17,5 milióna mladých Európanov vo veku 15-34 rokov. Zhruba jedno percento ľudí vo veku 15-64 rokov je jej každodennými alebo takmer každodennými konzumentmi. V roku 2017 nastúpilo na protidrogové liečenie v súvislosti so závislosťou na marihuane 155.000 ľudí, z toho 83.000 tak urobilo po prvý raz.