ZBYTOČNÁ SMRŤ: V krajských mestách pre znečistené ovzdušie každoročne zomrú tisícky ľudí, vravia experti zo SHMÚ
24 | 06 | 2019 I TASR

Znečistené ovzdušie si v slovenských krajských mestách každoročne vyžiada viac než 4000 predčasných úmrtí. Tvrdia to experti z Centra pre trvalo-udržateľné alternatívy, ktorí analyzovali údaje Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) o množstve prachových častíc a oxidov dusíka v ovzduší.


V Bratislave podľa analýzy pre znečistené ovzdušie každý rok predčasne zomrie 1580 ľudí, v Košiciach 990. Nasledujú Prešov (410), Banská Bystrica (340), Žilina (310), Trnava (240) a Trenčín (190). Počet úmrtí pre Nitru analýza neuvádza. Ekonomické škody týchto úmrtí sú podľa expertov viac než 10 miliárd eur. Nepočítajú pritom s liečebnými nákladmi, práceneschopnosťou ani škodami na poliach a v lesoch.

PRÁVE TERAZ: Macháčková za svoju pozemkovú kauzu pokutu platiť nebude
Primátorka Prievidze Katarína Macháčková (Spolu) nebude musieť zaplatiť pokutu za údajne sporné nadobudnutie pozemku pod jej rodinným domom. Prievidzskí mestskí poslanci totiž svojím hlasovaním na rokovaní v pondelok rozhodli, že neporušila ústavný... Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR


Predseda CEPTA Daniel Lešinský výsledky považuje za zarážajúce. "Vnímame ako nevyhnutné bez zbytočného odkladu vyčleniť na ochranu ovzdušia adekvátne financie, vyriešiť kompetencie pre samosprávy a podmieniť čerpanie verejných financií vrátane EÚ fondov zeleným verejným obstarávaním," povedal. Organizácia tiež odporúča zaviesť účinné opatrenia regulácie dopravy a emisií z lokálnych kúrenísk, podporiť bezimisnú dopravu, ukončiť výnimky a zaviesť v priemysle a energetike najlepšie dostupné technológie.

CEPTA tiež pripomína, že Slovensko patrí spolu s Poľskom, Českom a Maďarskom ku krajinám s najviac znečisteným ovzduším v EÚ. "Dlhodobo prekračujeme predovšetkým limity znečistenia prachovými časticami. Podľa OECD nás v roku 2015 stálo znečistenie ovzdušia z dôvodu predčasných úmrtí 9,279 miliardy eur, čo predstavovalo takmer 6,5 percenta HDP krajiny," uvádza.

ČAPUTOVÁ IDE DO BRUSELU: Čaká ju stretnutie s kráľom, Junckerom či šéfom NATO
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok navštívi Brusel, kde sa stretne s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Absolvuje tiež audienciu u belgického kráľa Filipa. Informovala o tom... Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR