Trumpov plán sa "pohráva" s palestínskou dôstojnosťou. Hrozia vlny nepokojov
24 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Plán Donalda Trumpa ponúknuť Palestínčanom multimiliardovú investíciu, ak sa dohodnú na politickom riešení s Izraelom, iba posilní odpor okupovaných palestínčanov, povedal Ali Larijani, predseda iránskeho parlamentu.


“Pohrávať sa s dôstojnosťou národa je škandalózne. Takýto hazard iba posilní hnutie odporu, pretože  až teraz si palestínčania uvedomujú, že uspieť môžu naozaj len prostredníctvom odporu," povedal Larijani a dodal, že „Trump uzatvára dohodu o osude palestínskeho ľudu, aj keď vie, že je to záležitosťou spoločného medzinárodného úsilia. Za situáciu okolo Palestíny sú do veľkej miery zodpovední Američania."


Americký plán na investičný prílev 50 miliárd USD do Západného brehu Jordánu a do Gazy, ako aj do susedného Jordánska, Egypta a Libanonu, médiám v sobotu predstavil poradca Bieleho domu Jared Kushner. Trval na tom, že takzvaná „príležitosť storočia“ vytvorí v Palestíne milión pracovných miest a počas nasledujúcich 10 rokov zdvojnásobí HDP krajiny.


Američania naplánovali na budúci týždeň v Bahrajne konferenciu, na ktorej budú diskutovať o realizácii svojho ambiciózneho projektu so štátmi Perzského zálivu. Palestínčania odmietli pozvanie na toto podujatie a zároveň povedali, že nebudú akceptovať jeho výsledky. Obyvatelia rôznych štátov Blízkeho východu sa vydali do ulíc, aby Trumpov plán odmietli.