Nasadenie rakiet pozdĺž hraníc Ruska, môže viesť k „novej kubánskej kríze“
24 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Washington stupňuje svoje provokácie a eskaluje napätie pozdĺž hraníc Ruska. USA nielenže vypovedali zmluvu INF o jadrovom odzbrojení, ale teraz plánujú nasadiť rakety blízko hraníc Ruska. Pripomína to tie najtemnejšie momenty studenej vojny, varoval námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Ryabkov.


Ak Washington nasadí pozemné rakety krátkeho alebo stredného doletu pozdĺž ruských hraníc, situácia sa „nielenže skomplikuje, ale bude eskalovať na maximálnu úroveň,“ povedal Rybakov v pondelok.


“Môžeme skončiť v raketovej kríze, ktorá už nebude podobná kríze z 80-tych rokov, ale bude veľmi podobná kubánskej kríze z roku 1962.”


Diplomat týmito slovami komentoval vypovedanie medzivládnej zmluvy o jadrovom odzbrojení (INF) z roku 1987 medzi Moskvou a Washingtonom. Dohoda zakázala vlastniť a testovať všetky pozemné rakety s dosahom od 5 do 5000 km, ako aj zariadenia na ich odpaľovanie.


Minulý rok USA oznámili pozastavenie svojich záväzkov vyplývajúcich zo zmluvy a tvrdili, že Rusko ju tajne porušuje. Moskva dôrazne poprela obvinenia a obvinila USA z vykonávania testov, ktorými porušujú zmluvu, čo Washington rovnako popieral. Vo februári tohto roku aj Rusko pozastavilo svoju účasť na dohode v „odvetnej reakcii“ na jednostranné odstúpenie USA.


Ryabkov v pondelok povedal, že Moskva je pripravená pokračovať v „zodpovednom prístupe“ k situácii, ale urobí všetko pre to, aby „pevne zachovala svoju národnú bezpečnosť a bezpečnosť našich spojencov v meniacom sa prostredí“.