Ak vypukne vojna medzi Iránom a USA, ropa by mohla prudko vzrásť na viac ako 100 dolárov za barel.
24 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Plnohodnotná vojna medzi USA a Iránom by okamžite ovplyvnila globálne ceny ropy, ako sa to už ukázalo v nedávnej eskalácii napätia na Blízkom východe. Teraz je už len jedinou otázkou, aká vysoká by mohla byť.


V júni minulého roka, poradca najvyššieho lídra Iránu, Aliho Chameneího varoval, že ceny ropy budú pre USA a ich spojencov stúpať na „neznesiteľnú“ úroveň a pravdepodobne dosiahnú úroveň 100 USD za barel, v momente keď bude vystrelená “prvá guľka” v Perzskom zálive ,


Hrubé benchmarky obchodovania s West Texas Intermediate (WTI) a Brent, skončili minulý týždeň svoje obchodovanie v zelenom pásme potom, čo Teherán zostrelil americký dron nad Hormuzským prielivom, ktorý je životne dôležitou vodnou cestou pre dodávky ropy. Najväčšie zisky boli zaznamenané hneď po incidente vo štvrtok popoludní, keď WTI stúpla o viac ako 4 percentá a Brent vzrástol o viac ako 3 percentá. Ceny tak dosiahli najvyššiu úroveň od konca mája, pričom WTI sa usídlila na úrovni 57,43 USD za barel a Brent na úrovni 64,45 USD, keď sa obchodovanie v piatok uzavrelo.


Začiatok vojny medzi USA a Iránom však môže spôsobiť prerušenie dodávok, ktoré by na trhu ešte viac zvýšili ceny s ropou.


„Trhy budú samozrejme reagovať dosť búrlivo, najmä ak bude Hormuzský prieliv nesplavný. Cena ropy by mohla pokojne vyletieť až k svojmu stropu 100 dolárov za barel,“ povedal Andy Lipow, prezident Lipow Oil Associates.


Je nepravdepodobné, že dôjde k otvorenému konfliktu. Ak však k nemu dôjde, ceny ropy by sa mohli zvýšiť aj o viac ako 100 dolárov za barel, myslí si Jeffrey Tucker z Amerického inštitútu pre ekonomický výskum. Dosiahnutie tejto úrovne však môže trvať aj mesiace, dodal analytik.


„Mohli by sme vidieť skutočný nárast cien ropy, keby vypukla skutočná vojna,“ povedal a zdôraznil, že „nikto nie je pripravený na narušenie dodávateľského reťazca“ a všetci sa chcú vyhnúť otvorenej konfrontácii.


Takéto ceny ropy boli naposledy v rokoch 2011 - 2013 a pred kolapsom na trhu s ropou v roku 2014. Aj keď by došlo k takémuto prípadnému nárastu cien ropy, podľa všetkých predpokladov nezostane dlhodobo cena ropy až tak vysoká.


Budúci trend vývoja cien bude do veľkej miere závisieť najmä od dĺžky prerušenia dodávok na Blízkom východe, verí Lipow. "Očakával by som, že to bude trvať niekoľko týždňov alebo mesiac, nanajvýš dva, až kým sa vojnová aktivita neutíši a prieplav sa znovu otvorí a bude bezpečný pre tranzitné plavidlá," povedal Lipow RT.


Tucker si však myslí, že dočasný nárast cien bude trvať možno až pol roka, pokým sa trhy s ropou nakoniec zastabilizujú. Vyššie ceny ropy by určite boli prospešné nejmä pre producentov ropy mimo Blízkeho východu a Hormuzského prielivu.


Narušenie reťazca môže zároveň brániť predaju ropy v Kuvajte a SAE, pretože závisia od prechodu svojich dodávok práve týmito vodnými cestami.


"Nemyslím si, že tento konflikt by bol pre niekoho dobrý, ale možno predpokladať, že americkí výrobcovia by mohli uveriť tomu, že je to v ich záujme," uviedol analytik Tucker. Dodal, že nikto nie je v súčasnosti pripravený na takéto narušenie dodávateľských reťazcov ropy a to by mohlo byť jedným z dôvodov, prečo sa USA stiahli z útoku na Irán.