ZDRAVIE: Alkohol je u mladých často vstupnou bránou k iným drogám, upozorňuje odborník
23 | 06 | 2019 I TASR

Alkohol je u mladistvých často "štartérom" smerom k iným drogám. Vyvoláva tiež psychické a iné zdravotné problémy, upozornil psychoterapeut Josef Šedivý.


Obdobie dospievania je časom, kedy mnohí mladí ľudia začínajú experimentovať s alkoholom. Spúšťačom je obvykle viacero faktorov – povzbudiť k pitiu ich môže nastavenie rodinného prostredia, nadmerný stres, ale aj prvé vzťahové otrasy, snaha zapadnúť do kolektívu, ambícia cítiť sa zrelšie či zvedavosť.

KAŽDÝ TRETÍ: Skúsenosti s alkoholom má vysoký počet mladých do 15 rokov. Riziko závislosti je vyššie
Skúsenosť s alkoholom má podľa prieskumu HBSC tretina slovenských detí do 15 rokov. "Nezrelosť spôsobuje, že návyk sa u detí a mladistvých vytvára veľmi rýchlo," varuje psychoterapeut Josef Šedivý. Odborníci upozorňujú, že prevenciu alkoholu... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR


Na organizmus vo vývoji môže alkohol pôsobiť silnejšie ako u dospelých. Mladým chýbajú tiež skúsenosti. "Mladiství po požití alkoholu neraz skúšajú jazdu autom, prípadne riskujú neplánované tehotenstvo alebo pohlavnú chorobu. Z dlhodobého hľadiska môže mať konzumácia alkoholu negatívny vplyv na prospech v škole, spoločenský život, vzťahy v rodine či s priateľmi. Alkohol tiež často je štartérom smerom k iným drogám a vyvoláva psychické a iné zdravotné problémy," uviedol psychoterapeut Šedivý.

Odborníci preto upozorňujú rodičov, aby svoje deti varovali pred negatívnymi účinkami alkoholu, povzbudzovali ich k zmysluplnému využitiu času a sledovali, s akými ľuďmi sa ich deti stretávajú.

Kde je problém? Hokejový Slovan stále neuhradil mestu svoj dlh, čas má do 30. júna
Bratislavský hokejový klub HC Slovan stále nezaplatil mestu Bratislava svoj dlh za prenájom Zimného štadióna Ondreja Nepelu, ktorý už presiahol milión eur. Samospráva dala klubu čas do 30. júna, inak má podľa uznesenia mestských poslancov rokovať... Čítať ďalej
23 | 06 | 2019 | TASR