Uniknutý posudok o chemickom útoku v Doume „kompromituje“ záverečnú správu OPCW
23 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) nazahrnula do svojej záverečnej správe dôkazy o „chemickom útoku“ v Doume. Dôkazy sú totiž v rozpore s presadzovaným príbehom západných krajín, takže výsledný dokument je vo svojej podstate ohrozený, povedal popredný raketový inžinier z MIT.


OPCW zverejnila svoje závery o minuloročnom incidente v Doume s veľkým mediálnym pokrytím ešte na začiatku marca tohto roku. Organizácia tvrdila, že plynové fľaše naplnené chlórom boli na predmestie Damašku zhodené zo vzduchu. Sýrsku vládu však z útoku priamo neobvinila.


Minulý mesiac však došlo k úniku interného technického posudku, ktorý vypracoval jeden z členov vyšetrovacej misie OPCW, ktorá previedla vyšetrovanie priamo na miestach, kde k útokom došlo a kde našli aj boli plynové fľaše na chlór.


V uniknutom posudku sa uvádza, že dôkazy, ktoré inšpektori pri vyšetrovaní zistili, nie sú v súlade s príbehom o zhodení fliaš zo vzduchu. Jediným logickým vysvetlením je podľa nich iba teória, ktorá by hovorila o tom, že tam boli plynové fľaše dovezené. Tento posudok bol však ignorovaný a v záverečnom dokumente absentuje. Podľa popredného odborníka na raketové technológie, Theodora Postola je záverečná správa "výsledkom kompromitujúcich hlásení inšpekcie a analýz procesu zo strany vyššieho manažmentu OPCW," povedal pre investigatívny portál Grayzone projekt.


Kritika odborníkov prišla v reakcii na spôsob, akým vedúci predstavitelia OPCW komunikovali trápne úniky dokumentov. Generálny riaditeľ Fernando Arias uviedol, že stanovisko nemá v záverečnej správe miesto, pretože „poukazuje na možné zavinenie“ incidentu, čo je v rozpore s mandátom udeleným misii. Uviedol, že získané dôkazy naštudovali traja externí experti, ktorí „dosiahli rovnaké závery, aké možno nájsť v záverečnej správe FFM“.


Postol nesúhlasil a obvinil vtedy Ariasa z účelovej interpretácie obsahu posudkov. Dokumenty podľa neho „poskytujú jednoznačne protichodné dôkazy, ktoré explicitne dokazujú, že útoky boli zinscenované,“ ale nikto sa tým nezaoberal.


Chemický útok v Doume vyvolal celosvetové rozhorčenie, čiastočne vďaka videozáznamu detí, ktoré sa ocitli v provizórnej nemocnici a boli dekontaminované studenou vodou. Scéna sa neskôr ukázala ako inscenovaná a nijako nesúvisela s údajným chemickým útokom.


USA, Veľká Británia a Francúzsko následne v reakcii na chemický útok (zinscenovaný) odpálili na Sýriu paľbu rakiet, ktoré boli podľa ich tvrdení namierené na miesta súvisiace s programom výroby chemických zbraní v Sýrii.


Ako sa situácia okolo príbehu s chemickým útokom zamotáva, začali sa na oficiálny príbeh a tvrdia pýtať aj niektorí západní novinári. Aj oni totiž nemajú stále k dispozícii dostatočné odpovede na svoje otázky, ohľadne incidentu z ktorého obviňovali Damašk.