Šéfa armády v Etiópii zabili pri pokuse o prevrat
23 | 06 | 2019 I

Pokus o štátny prevrat v Etiópii bol potalečený vládnymi silami. Vyhlásil to v televízii premiér Etiópie, Abiy Ahmed a dodal, že Ambachew Mekonen, bol zabitý spolu s niekoľkými ďalšími vojakmi v ozbrojenom strete pri nastolení poriadku v krajine. 


Povstanie sa uskutočnilo v Bahir Dar, štáte Amhara, v regióne neďaleko hlavného mesta Etiópie Addis Abeba. Náčelník armády a regionálna hlava štátu Amhara, Ambachew Mekonen, bol zabitý aj so svojim osobným strážcom vo svojej kancelári.


Premiér Abiy vo svojom prejave povedal, že náčelníka štábu poslal do Amhary, aby sa vyrovnal so vzniknutou krízovou situáciou. Mekonen bol však zastrelený vlastnými ľuďmi, keď sa pokúsil poraziť prevrat. Abiy povedal, že v súvislosti s incidentom utrpelo niekoľko ľudí zranenia a konflikt si vyžiadal aj niekoľko mŕtvych, ale ich počet nešpecifikoval.


Šéf etiópskych špeciálnych jednotiek v Amhare, povedal štátnej televízii, že „väčšinu ľudí, ktorí sa pokúsili o prevrat, boli už zatknutí, aj keď niektorí ešte stále unikajú.” Obyvatelia Bahir Dar povedali médiám, že v niektorých štvrtiach bolo počuť streľbu a niektoré cesty boli uzatvorené."