Čína predstavila prvý „inteligentný“ mega ropný tanker na svete (VIDEO)
23 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Významný čínsky ropný dopravca získal svoj prvý “inteligentný” (smart) mega ropný tanker na svete. Tanker s názvom “New Journey” má veľkosť takmer troch futbalových ihrísk a je prvým „inteligentným“ tankerom na svete s nosnosťou 308 000 ton. Svojimi reuzmermi patrí do triedy taknerov VLCC


(Very Large Crude Carrier). Hlavnou črtou plavidla je podľa čínskych médií jeho inštalovaný „inteligentný“ systém. Tristo metrov dlhý tanker sa môže pochváliť aj asistovanou autopilotnou navigáciou, inteligentným riadením rozloženia kvapalného nákladu a integrovaným riadením energetickej účinnosti.



Ropný tanker sa stal najnovším prírastkom do veľkej flotily spoločnosti China Merchants Energy Shipping Company a v sobotu bola spustená v prístave Dalian. 'New Journey' bola postavená najväčšou lodiarskou spoločnosťou v Číne, Dalian Shipbuilding Industry (DSIC), ktorá je súčasťou spoločnosti China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC).


Plavidlo už úspešne dokončilo svoju námornú skúšku, ako aj iné skúšky vrátane inteligentného vybavenia a testovania systému.


„V súčasnosti krajiny na celom svete aktívne podporujú inteligentnú navigáciu a rozvoj inteligentných technológií pre lode, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri zlepšovaní bezpečnosti námornej dopravy, úspory energie, znižovania emisií a ekonomickej efektívnosti,“ uviedol viceprezident DSIC Guan Yinghua.