Trump povedal, že USA uvalia „dodatočné sankcie“ voči Iránu
22 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americký prezident Donald Trump povedal, že „dodatočné sankcie“ proti Iránu majú za cieľ zastaviť krajinu v snahe o rozvoj vlastnej jadrovej bomby, zároveň však varuje, že vojenské akcie proti Teheránu zostávajú stále na stole.


„Ukladáme ďalšie sankcie. Pokračujeme pomaly a v niektorých prípadoch sa nám darí postupovať aj rýchlejšie, ale na Irán uložíme ďalšie sankcie,“ povedal americký prezident bez toho, aby spresnil, aké nové kolo obmedzení Biely dom pripravuje.


Trump trval na tom, že americký rastúci tlak na Teherán „nie je o rope“. „Zásadným faktom je, že Irán nebude mať jadrovú zbraň. Keď s tým budú súhlasiť, budú bohatnúť a budem ich najlepším priateľom. “


Trump v sobotu povedal novinárom, že je dôležité „začať znovu“ a preformuloval svoj vlastný slogan kampane proti Iránu: „Poďme znovu urobiť Irán skvelým“.


„Dúfajme, že Irán je šikovný a stará sa o svojich ľudí,“ povedal a varoval Teherán pred akýmykoľvek nepremyslenými krokmi.


Trump sa tiež zaoberal úlohou svojho národného bezpečnostného poradcu Johna Boltona, o ktorom sa predpokladá, že je hlavným obhajcom používania sily proti Iránu. Bolton je „určite jastrab,“ povedal Trump a dodal, že počúva „každého“ v otázkach Iránu.



Irán vo štvrtok zostrelil americký dron. Teherán tvrdí, že lietadlo porušilo jeho vzdušný priestor, zatiaľ čo USA trvajú na tom, že dron bol zasiahnutý nad neutrálnymi vodami. V piatok Trump povedal, že v poslednej chvíli zrušil už začatý odvetný útok proti Iránu, ktorý však nepovažoval za primeraný a naznačil, že je otvorený na rokovania s Teheránom.