Americká hypersonická raketa prejde skúškami najneskôr do konca roku 2020
22 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Koncepcia americkej hypersonickej rakety, vyvinutej spoločnosťou Raytheon, bola zverejnená počas leteckej výstavy v Le Bourget


Najpokročilejšia americká hypersonická raketa, ktorú vyvíja hlavný dodávateľ americkej obrany Raytheon, prejde skúškami najneskôr do konca roku 2020, pre agentúru TASS to povedal zdroj priamo z Raytheon počas 53. Parížskej leteckej výstavy v Le Bourget.


"Vývojov rakety už vstúpil do aktívnej fázy. Doteraz sme vyvíjali len koncept rakety. Zostavili sme jej maketu a teraz sa určujú jej letové vlastnosti. Ešte riešime problémy súvisiace s vývojom motora. Ich riešenie je však v omeškaní a tak prvé pokusy prebehnú najneskôr do konca budúceho roka,“ uviedol zdroj a dodal, že vývojárom bola pridelená úloha dosiahnuť rýchlosť rakety nejmenej 5 Mach.


„V tomto momente je ťažké hovoriť o akejkoľvek aplikácii tejto rakety, pretože jej vývoj je iba v počiatočnom štádiu. Pentagon práve formuluje svoje konkrétne požiadavky na hypersonické zbrane. Raytheon tiež posudzuje vhodnosť jej integrácie do pozemných taktických raketových systémov a bojových lodí, “ uviedol zástupca spoločnosti.


Pokročilá raketa sa vyvíja v rámci programu HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept), ktorý iniciovala Agentúra pre obranné výskumné projekty (DARPA) z Pentagonu. Do vývoja rakiet je zapojená aj americká spoločnosť Northrop Grumman.