Americká armáda sa stratila a omylom „napadla“ malú rumunskú dedinu (VIDEO)
22 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Poľnohospodári na rumunskom vidieku ostali nemilo prekvapení, keď sa na ich poliach odrazu objavili americkí vojaci, zatiaľ čo obrnený bojový tank ničil hektáre ich úrody.


Americké jednotky vyzbrojené tankom a bojovým vozidlom pechoty hľadali cestu cez bezbranné polia pšenice, slnečnice a kukurice v malebnej dedinke Stelnica, ležiacej na berhu Dunaja východne od Bukurešti. Armádny poľnohospodársky prápor vážne vyľakal miestnych obyvateľov, z ktorých niektorí zachytili incident aj na kameru.



Vlastníci pozemkov informovali miestnu webovú stránku o najmodernejších poľnohospodárskych technikách s tým, že ostali úplne prekvapení. Keď totiž prvýkrát videli dym stúpajúci nad polia, obávali sa, že je tam požiar. Keď však uvideli vojenskú armádu, ostali všetci vážne zmätení, pretože poľnohospodári si neboli vôbec vedomí, že vozidlá sú súčasťou plánovaných cvičení NATO.


"Vstúpili sme do priestoru medzi tankami, ale nevšimli si nás. Ignorovali nás a šli zo slnečnicových polí do kukurice a potom na pšenicu." povedal jeden z očitých svedkov.


Keď však napokon prišla privolaná rumunská polícia, celá situácia sa objavila trochu inom svetle. Zdá sa, že Američania si zle vyhodnotili svoje súradnice a skončili v poliach farmárov. Približne 10 kilometrov severne na ceste do Bordusani bolo určené cvičisko pre týždenné manévre NATO s kódovým označením Saber Guardian 2019.


https://youtu.be/LGoTu36HDVs

Americká armáda uviedla pre miestne médiá, že jej jednotka sa ocitla v súkromnej poľnohospodárskej pôde v dôsledku „nepriaznivých poveternostných podmienok“.


Napriek tomu, že celkový počet spôsobených škôd zatiaľ nebol odhadnutý, vyhlásenie rumunského obranného priemyslu naznačilo, že zbabelí vojaci zničili hektáre plodín. Miestne orgány už začali proces požiadavok na odškodnenie.


Zlé odbočenie pri Stelnici prinútilo americké jednotky dôjsť neskoro na spoločné vojenské cvičenie, na ktorom sa tento rok zúčastňujú aj rumunskí, bulharskí, maďarskí, albánski, bosnianski a tureckí vojaci. Cvičenia sa zameriavajú na podporu mnohonárodnej vojenskej integrácie medzi spojencami NATO vo východnej Európe a patria medzi šesť akcií naplánovaných na leto v blízkosti ruských hraníc.