BRATISLAVSKÝ KRAJ REAGUJE: Proti premnoženým komárom bojuje pozemnými postrekmi
21 | 06 | 2019 I TASR

V obciach v širšom povodí Moravy na Záhorí, postihnutých kalamitným výskytom komárov, aplikujú v týchto dňoch pozemné postreky. Samosprávy o nich informujú prostredníctvom webov, sociálnych sietí i ďalších informačných prostriedkov.


Postreky vykonávajú v ranných hodinách, zväčša medzi 04.00 h a 08.00, prípadne aj v neskorých večerných hodinách. Obec Suchohrad napríklad informuje, že postrek bude aj v piatok podvečer medzi 18.00 h a 20.00 h.

Samosprávy uvádzajú, že aplikovaným roztokom je Kontakt a Aqua k-Othrine v nízkej koncentrácii, rýchlo sa rozkladajúcej na neškodné látky. Obyvateľov však upozorňujú, aby v čase postrekov obmedzili pohyb vonku, zabezpečili si domáce zvieratá i včelstvá, keďže roztokom sú ohrozené včely.

Postreky môžu byť aplikované opakovane. Obec Závod informuje, že sa tak stane až po vyhodnotení efektu prvého postreku. Vysoká pri Morave, v tesnej blízkosti rieky, už avizuje sobotňajší (22. 6.) opakovaný postrek.
Samosprávy pristúpili k dezinsekčným zásahom potom, čo Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave potvrdil na základe svojho monitoringu, že výskyt komárov dosiahol v tejto časti Záhoria, ale i niektorých mestských častiach Bratislavy vysoký až kalamitný charakter.

PRIESKUM: Zelenského strana by mohla mať v ukrajinskom parlamente väčšinu
Strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa môže v predčasných parlamentných voľbách získať v parlamente väčšinu. Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky by Zelenského strana mohla mať v Najvyššej rade viac ako 230... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR


Na premnoženie komárov samosprávy upozornili už minulý týždeň, kritizovali Bratislavský samosprávny kraj (BSK), že včas neaplikoval postreky biologickou látkou Bti. Samosprávam prisľúbil finančnú pomoc predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD). Z prostriedkov Úradu vlády SR má ísť o sumu do 100.000 eur.