Je prijateľné udrieť dieťa? Odpoveď poľského ombudsmana vyvolala pobúrenie
21 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Poľský ochranca práv detí Mikolaj Pawlak tvrdí, že v žiadnom prípade nie je možné biť deti. Podľa neho ale treba rozlíšiť medzi bitím a buchnutím, pretože po tom nezostávajú výrazné stopy. Výrok detského ombudsmana vyvolal v krajine výrazné pobúrenie. V Poľsku je zakázané používať fyzické tresty od roku 2010.


"Po facke nezostávajú výrazné stopy," odpovedal Pawlak na otázku v rozhovore v denníku Dziennik-Gazeta Prawna na otázku, či je za to, aby bolo možné deti udrieť. Upozornil zároveň, že "je potrebné rozlíšiť, čo je udretie a čo je bitie", a zdôraznil, že "biť deti sa rozhodne nesmie".

Podľa opozície nemá Pawlak morálnu kvalifikáciu zastávať post detského ombudsmana. Podľa Jána Grabca z Občianskej platformy nie je možné sa vyhovárať na to, že keď nezostanú na tele dieťaťa žiadne stopy, tak nejde o bitie, ale o "obyčajné" udretie.

KRIMI: Pri protidrogovej akcii zadržali viac ako 20 osôb v Podunajských Biskupiciach
V bratislavských Podunajských Biskupiciach zadržali vo štvrtok pri veľkej protidrogovej akcii viac ako 20 osôb. Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka pre TASR povedal, že akcia vyplynula z operatívno-pátracej činnosti Národnej... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR


Na Twitteri jedem z užívateľov poznamenal, že ak Pawlak nabudúce poskytne rozhovor v médiách, mal by si pred ním ešte niečo prečítať. "Neviem, či samotné čítanie pomôže. Musel by to ešte pochopiť," podotkla k tomu psychologička Dorota Zawadzki, ktorú Poliaci poznajú z televíznej reality šou venovanej výchovným problémom.

Advokát Mikolaj Pawlak bol zvolený za ochrancu práv detí minulý rok v novembri vďaka hlasom poslancov vládnucej národno-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť. V minulosti sa špecializoval na kanonické právo, od júna 2016 pracoval ako vedúci oddelenia pre záležitosti rodín a maloletých na ministerstve spravodlivosti. Navrhuje napríklad, aby sa hranica trestnej zodpovednosti detí znížila zo súčasných trinástich rokov na desať.