India sa musí spoliehať na ruskú ropu, keďže iránsky dovoz nefunguje
21 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

India aj naďalej posilňuje svoju spoluprácu v oblasti energetiky s Ruskom a teraz spoločne hľadajú aj spôsob vytvorenia trás na prepravu ropy z východného pobrežia Ďalekého východu z Ruska.


Indický minister pre ropu, Dharmendra Pradhan spolu s Jurijom Trutnevom, podpredsedom ruskej vlády a najvyšším vyslancom ruského prezidenta na Ďalekom východe Ruska, diskutovali o otvorení „nových hraníc spolupráce“ medzi Indiou a Ruskom, najmä v ropnom a plynárenskom sektore. Uviedol na svojom Twitteri Pradhan.



"Mali sme zásadnú diskusiu o nových príležitostiach pre energetický sektor, ktoré vyplývajú z vytvorenia námorných trás z Ďalekého východu na východné pobrežie Indie," dodal minister.


India tiež vyzvala ruské spoločnosti, aby investovali do budúcich mestských plynových sietí v celej krajine a vyjadrili záujem Indie o zvýšenie investícií do ropy a zemného plynu v Rusku, vrátane Ďalekého východu.


India, ktorá sa spolieha výlučne na dovoz ropy, aby pokryla 80% svojho dopytu, začala v minulom roku usilovať o zvýšenú spoluprácu s Ruskom v sektore ropy a plynu.


Rusko, ako jeden z najväčších producentov ropy a zemného plynu na svete, by sa mohlo stať dôležitým zdrojom na uspokojenie energetických potrieb Indie, povedal Pradhan.


India nakupuje veľkú časť svojej ropy od producentov OPEC na Blízkom východe (najmä Iraku, Saudskej Arábie, Kuvajtu, SAE a donedávna aj Iránu) Teraz je však dovoz iránskej ropy pozastavený po tom, čo USA ukončili všetky výnimky zo sankcií pre iránskych zákazníkov. India bola druhým najväčším nákupcom iránskej ropy po Číne.


Po summite, ktorý sa konal v októbri minulého roka, India vyhlásila, že ďalej posilňuje svoje energetické väzby s Ruskom tým, že sa zaväzuje spolupracovať na projektoch v oblasti rozvoja ropných polí a skvapalneného zemného plynu (LNG) v Rusku, vrátane arktickej oblasti.


Niektoré z nedávnych obchodov medzi indickými a ruskými spoločnosťami zahŕňajú aj ruský ropný gigant Rosneft, ktorý predal 15 % vo svojej dcérskej spoločnosti Vankorneft, Indickej ONGC Videsh za 1,27 miliardy USD, v roku 2016.


Rosneft kúpil 49 % indického Essar Oil Limited, teraz premenovaného na Nayara Energy ešte v roku 2017.