Sankcie stáli Európsku úniu spolu 240 miliárd USD. Oproti tomu Rusko stratilo len 50 miliárd dolárov
20 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

V dôsledku ekonomických sankcií západu prišla ruská ekonomika počas ich trvania celkovo o 50 miliárd dolárov, ale Európska únia dopadla horšie. Povedal to dnes v rámci OaO (pravidelné kolo Otázok a Odpovedí) ruský prezident Vladimír Putin, podľa ktorého EÚ stratila od roku 2014 až 240 miliárd dolárov.


Vplyv antiruských sankcií pocítili aj iné krajiny, uviedol Putin, ktorý odpovedal na otázky občanov počas výročného kola Q&A Direct Line v Moskve (Q&A - Questions & Answers = Otázky a odpovede, pozn. red.). USA, ktoré zrovna nemajú veľký obchodný obrat s Ruskom, stratili 17 miliárd dolárov v dôsledku sankcií, zatiaľ čo Japonsko stratilo až 27 miliárd dolárov.


„Ovplyvnilo to aj tvorbu pracovných miest v týchto krajinách vrátane Európskej únie. Strácajú náš trh,“ uviedol ruský prezident.


Putin dodal, že Západ pravdepodobne v krátkom čase výrazne nezmení svoj postoj voči Rusku, takže Rusko musí posilniť svoje hospodárstvo, aby si zabezpečilo „miesto pod slnkom“.


Podľa neho dokázalo Rusko profitovať zo západného hospodárskeho tlaku, keďže krajina začala postupne ukončovať dovoz a nahrádzať ho domácimi výrobkami, dokonca aj v odvetviach, v ktorých nemala žiadne skúsenosti. Ako príklad uviedol, že pred sankciami by Rusko nikdy nevyrábalo lodné motory, ale vyvinulo ich z dôsledku vzniknutej potreby, pričom niektoré dokonca prekonali aj tie zahraničné. Dodal, že to isté platí pre dopravné a energetické odvetvia.


Vyhlásenie prezidenta Putina prišlo v čase, kedy sa očakávalo, že Európska únia rozšíri ekonomické sankcie voči Rusku o šesť mesiacov. Dnes ale EÚ predĺžila sankcie voči Rusku o ďalší rok.


USA a EÚ zaviedli v roku 2014 ekonomické sankcie voči Rusku po obvinení Moskvy z účasti na konflikte na východnej Ukrajine, čo Kremeľ opakovane popieral. Opatrenia boli rozšírené z rôznych dôvodov, ktoré sa však nie vždy ukázali byť pravdivé, napríklad údajné zasahovanie Ruska do prezidentských volieb v Spojených štátoch v roku 2016. Moskva zakaždým reagovala odvetnými opatreniami.