ISIS po utrpení porážky na Blízkom východe asi obráti svoje záujmy na Indiu
20 | 06 | 2019 I

Islamský štát, ktorý trpí porážkami na Blízkom východe, teraz pokukuje už aj po Indii. Indická spravodajská agentúra údajne varuje, že ISIS zakladá v rôznych provinciách druhej najľudnatejšej krajiny sveta svoje podzemné bunky.


India sa stáva čoraz zraniteľnejšou voči hrozbám teroristických útokov inšpirovaných islamským štátom. Informovala o tom indická spravodajská televízia NDTV, odvolávajúc sa pri tom na tri spravodajské listy, zaslané šéfom polície v štáte Kerala.


„Po strate územia v Iraku a Sýrii, teraz ISIS vyzývajú svojich bojovníkov v krajinách, kde sa momentálne zdržiavajú, aby začali s násilnými formami džihádu,“ uvádza jeden z listov.


Teroristická skupina sa môže tiež zamerať na kľúčové zariadenia v Koči, najľudnatejšom meste Keraly s 2 miliónmi ľudí, uvádza sa v ďalšom liste. Miestni policajní úradníci odhadujú, že v posledných rokoch sa k ISIS pripojilo približne 100 obyvateľov Keraly, zatiaľ čo približne 3 000 už bolo „deradikalizovaných“ a teraz sú pod dohľadom úradov.


Indická provincia Kerala leží blízko Srí Lanky, kde teroristické útoky v apríli vyústili do smrti viac ako 250 kresťanov, počas osláv Veľkej noci.


Varovanie prichádza potom, čo ISIS oznámil vytvorenie „Wilayah al-Hind“ alebo tiež svojej „indickej provincie“. Prednedávnom táto teroristická skupina uviedla, že založila ďalšiu provinciu s názvom „Wilayah Pakistan“.


ISIS kedysi spôsobil katastrofu v Sýrii a Iraku, kde založil „kalifát“ a presadzoval prísne pravidlá šaríe. Teraz ISIS v týchto regiónoch zažíva ničivé porážky, po úspešných kampaniach sýrskych vládnych síl podporovaných Ruskom a irackej armády podporovanej USA.