Irán tvrdí, že zostrelil dron Spojených štátov. Americká armáda to odmietla komentovať
20 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Irán zostrelil americký prieskumný dron RQ-4, ktorý letel nad provinciou Hormuzgan, tvrdí Teherán. Americká armáda odmietla toto tvrdenie komentovať.


Letecké sily Islamských revolučných gárd zostrelili „americkú špionážnu sondu“, ktorá napadla iránske územie, informovala armáda IRGC vo svojom vyhlásení. Dron bol štátnou agentúrou IRNA identifikovaný ako RQ-4 Global Hawk a letel nad Kuh Mubarak v provincii Hormozgan.



USA zatiaľ na tieto obvinenia neodpovedali, hoci Pentagon v nedeľu obvinil Irán z neúspešného pokusu o zostrelenie amerického vrtuľníka, ktorý pozoroval jeden z ropných tankerov napadnutých minulý týždeň v Ománskom zálive.


Napätie medzi USA a Iránom je v súčasnosti extrémne vysoké. Podľa rôznych informácií majú USA pripravovať „taktický útok“ ako reakciu na útoky z minulého týždňa na ropné tankery v Ománskom zálive.


Zatiaľ čo Spojené štáty okamžite obviňovali z týchto útokov Irán, podložené dôkazy ministra zahraničných vecí Mikea Pompea sa výrazne líšili od skúseností japonských námorníkov na palube jednej z poškodených lodí. Dokonca aj ich spojenci požadovali ďalší dôkaz pred tým, kým by mali podporiť tieto zatiaľ nepodložené tvrdenia.