ČÍSLA NEPUSTIA: Miera evidovanej nezamestnanosti v máji klesla na 4,88%
20 | 06 | 2019 I TASR

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v máji tohto roka úroveň 4,88 %. V porovnaní s aprílom, keď predstavovala 4,90 %, poklesla o 0,02 percentuálneho bodu, medziročne sa znížila o 0,49 p. b. Vyplýva to z najnovšie zverejnených údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.


Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie v piatom mesiaci tohto roka dosiahol 134.124 osôb. "Medzimesačne sme tak zaznamenali pokles o 666 uchádzačov o zamestnanie s tým, že medziročne sme zaznamenali pokles o 13.966 osôb," skonštatoval vo štvrtok generálny riaditeľ ÚPSVR Marián Valentovič.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla v máji 6 %. Medzimesačne tak poklesla o 0,05 p. b. a medziročne sa znížila o 0,58 p.b.

PRIESKUM POLIS: Zemetrasenie na slovenskej politickej scéne. Kollárovci na prahu zvoliteľnosti, predbehol ich aj Bugár
Nový prieskum volebných preferencii agentúry Polis odhalil čísla, ktoré prekvapili mnohých. Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | TASR


Stav celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahol v máji 164.957 osôb. V porovnaní s aprílom 2019 klesol o 1299 osôb a medziročne sa znížil o 16.537 osôb.

V máji tohto roka bol medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti zaznamenaný v štyroch krajoch, v Trenčianskom, Žilinskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. Najvýraznejší pokles bol pritom zaznamenaný v Banskobystrickom kraji. Medzimesačný nárast miery evidovanej nezamestnanosti bol v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Prešovskom kraji. Najvýraznejší nárast bol v Trnavskom kraji.

Z regionálneho pohľadu v máji najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti zaznamenal Prešovský kraj, konkrétne 8,55 %. Úroveň miery evidovanej nezamestnanosti nad slovenský priemer zaznamenal ešte Banskobystrický kraj s 6,64 % a Košický kraj s 7,79 %.

Ku koncu piateho mesiaca tohto roka úrady práce evidovali 92.106 voľných pracovných miest. Medzimesačne ich počet vzrástol o 576. Najviac pracovných miest bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom kraji.

NA PULZE DŇA: Kočner sa opäť snaží dostať z basy, chce vypovedať v kauze zmeniek
Marian Kočner žiada súd o prepustenie z väzby. Vo veci zmeniek chce znovu vypovedať, informuje Denník N. Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký, TASR


Valentovič dodal, že pri kategóriách znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie miera evidovanej nezamestnanosti poklesla takmer vo všetkých sledovaných kategóriách. "Pochopiteľne, pri kategórii mladých ľudí do 29 rokov nám v mesiaci máj počet vzrástol medzimesačne o 1241 osôb, medziročne však evidujeme stále pokles o 3770 osôb v evidencii úradov. Všetky ostatné kategórie nám medzimesačne poklesli," uviedol.

Štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš poznamenal, že v tomto období sú najväčšie pohyby v kategórii absolventov škôl. Zdôraznil však, že v tomto období prichádza len "prvá vlna" absolventov. Vysokoškoláci podľa neho patria medzi skupiny, ktoré v evidencii uchádzačov o zamestnanie nezotrvávajú dlho.

Horšia situácia je však v prípade stredoškolákov. "Zatiaľ čo pri vysokoškolákoch sme zaznamenali pokles kdesi na úrovni vyše 80 %, tak pri stredoškolákoch je to 50 %, čiže polovica z 5800 absolventov stredných škôl, ktorí prišli do evidencie pred rokom, si medzitým našla alebo polovici sme pomohli nájsť prácu. Tá druhá polovica ešte stále zotrváva v evidencii uchádzačov o zamestnanie," podotkol Ondruš. Najväčším problémom pri absolventoch stredných škôl je podľa jeho slov ich vlastná motivácia nastúpiť do zamestnania. Súvisí to podľa Ondruša aj s tým, že kvalita stredného aj odborného vzdelávania stále nezodpovedá potrebám zamestnávateľov.

MIMORIADNE: Pellegrini zúri. GOVNET je biedne zabezpečený, žiada okamžitú nápravu
Premiér Peter Pellegrini nariadil okamžitú nápravu aktuálneho stavu zabezpečenia vládnej siete GOVNET. Ide o reakciu na bezpečnostný audit Vojenského spravodajstva. TASR o tom po štvrtkovom mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR informoval... Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | TASR