PRÁCA NA LETO? Chorvátsky cestovný ruch nemá dosť ľudí, zvýšia kvóty pre cudzincov
19 | 06 | 2019 I TASR

Chorvátska vláda zvýši tohtoročnú kvótu na zamestnávanie cudzincov v stavebníctve a cestovnom ruchu. Rozhodla sa tak po žiadostiach zamestnávateľov z týchto odvetví, ktorí upozorňovali na kritický nedostatok zamestnancov.


Chorvátske firmy pôsobiace v oblasti turizmu vyzvali minulý týždeň vládu, aby im umožnila zamestnať väčší počet cudzincov. Uviedli, že im chýba veľký počet zamestnancov v hoteloch a reštauráciách a ak sa nič nezmení, turistická sezóna bude ohrozená.

ŠKANDÁL: Europoslanec Číž chcel v parlamentnej jedálni kuracie stehno, ktoré sa vypredalo. Nasledoval krik a hrozenie vyhadzovom
Poslanec Národnej rady Oto Žarnay napísal blog o tom, ako bývalý poslanec Miroslav Číž, toho času poslanec Európskeho parlamentu, spravil hanbu v parlamentnej jedálni. Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký


"Našim primárnym cieľom je zamestnanie miestneho obyvateľstva," povedal chorvátsky minister práce Marko Pavič, ktorého citovala agentúra Reuters. Dodal však, že napriek tomu sa vláda rozhodla zvýšiť počet licencií pre zahraničných pracovníkov v cestovnom ruchu o 2000 a v stavebníctve o 1000. V prípade ďalšej potreby zahraničných pracovníkov sa počet licencií v každom zo sektorov automaticky zvýši o ďalších 1000.

Záhreb pôvodne schválil na tento rok 65.100 licencií pre zahraničných pracovníkov oproti 38.769 licenciám v roku 2018. Z toho pre sektor cestovného ruchu bolo na tento rok určených 15.611 licencií a pre sektor stavebníctva 17.800 licencií.

"Veríme, že týmto krokom sme vytvorili priestor na úspešnú turistickú sezónu," dodal premiér Andrej Plenkovič. Cestovný ruch patrí ku kľúčovým odvetviam chorvátskej ekonomiky. Na hrubom domácom produkte (HDP) krajiny sa podieľa takmer 20 %.

Medailisti budú dostávať príspevok za zásluhy. Prilepší si tak aj "žiletka" Golonka
Športovci, ktorí z významných medzinárodných športových podujatí priniesli medailu a prispeli k budovaniu dobrého mena Slovenska v zahraničí, by mali dostávať príspevok za zásluhy v športovej oblasti. Odmenu by im mal zaručiť zákon o príspevku za... Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | TASR