Novinára Khashoggiho Saudi popravili, tvrdí správa OSN. Vyšetrovanie vedie ku korunnému princovi
19 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Rijád nesie zodpovednosť za zabitie novinára Jamala Khashoggiho. Vyhlásila to osobitná spravodajkyňa OSN pre mimosúdne popravy, Agnes Callamardová a vyzvala na ďalšie vyšetrovanie úlohy korunného princa Mohammeda bin Salmana v tomto trestnom čine.


Khashoggi sa stal obeťou „úmyselnej popravy, mimo súdneho rozhodnutia, za ktoré je zodpovedná Saudská Arábia“, povedala Callamardová.


Po skončení šesťmesačného vyšetrovania, vydala spravodajkyňa k prípadu svoju správu a vyzvala na ďalšie vyšetrovanie. Podľa jej záverov vyšetrovania, mali zohrať v Khashoggiho vražde hlavnú úlohu saudskí predstavitelia, vrátane korunného princa Mohammeda bin Salmana.


Toto vyšetrovanie porušovania ľudských práv skutočne ukázalo, že existuje dostatočne dôveryhodný dôkaz o zodpovednosti korunného princa, čo si vyžaduje ďalšie vyšetrovanie.


Saudský minister zahraničných vecí Adel al-Jubeir v stredu odmietol tvrdenie Callamardovej, argumentujúc tým, že prípad už bol vyšetrovaný saudskými orgánmi a trval na tom, že prípad aj naďalej zostáva v jurisdikcii kráľovstva.


„Kategoricky odmietame akékoľvek pokusy o pošpinenie predstaviteľov kráľovstva Saudskej Arábie a akékoľvek pokusy prevziať prípad z jurisdikcie súdov v Saudskej Arábii,“ napísal al-Jubeir.


Kritik Saudskej kráľovskej rodiny a prispievateľ Washington Post, Jamal Khashoggi, bol údajne zabitý v októbri, potom ako vstúpil na konzulát Rijádu v Istanbule, v Turecku.


Tureckí predstavitelia tvrdili, že Khashoggi bol zavraždený špeciálnym tímom SAE. Rijád však tvrdil, že novinár zomrel v spontánnej bitke, ktorá sa v budove strhla a poprel, že by sa kráľovská rodina akýmkoľvek spôsobom zúčastnila na incidente.


Khashoggiho “poprava” vyvolala rozhorčenie po celom svete a viedla k tomu, že USA sankcionovali niekoľko saudských predstaviteľov.