Kongresmanka označila Trumpa za "fašistu", ktorý vytvára "koncentračné tábory"
19 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová vyhlásila, že strediská pre zadržiavanie prisťahovalcov na južných hraniciach USA sú „koncentračné tábory“, zatiaľ čo prezidenta Donalda Trumpa nazvala „fašistom“.


"Spojené štáty na južnej hranici prevádzkujú koncentračné tábory," povedala v pondelok kongresmanka známa aj ako "AOC" (Alexandria Ocasio-Cortez), čím sa vymedzila v politickom marketingu hlavne na sociálnych sieťach.


"Sú to koncentračné tábory, presne týmto sú.” opakovala niekoľkokrát a nenechala žiadny priestor na diskusiu. V utorok ráno napísala to isté na svojom Twitteri.



Počas svojho livestream prejavu sa odvolávala na frázu „nikdy viac“, ktorá sa bežne používa v súvislosti s holokaustom. Ocasio-Cortezová tiež vyzvala na otvorenú opozíciu voči „autoritárskemu a fašistickému prezidentovaniu“.


AOC už v novembri minulého roku vyvolala búrlivé reakcie z radov konzervatívcov, keď porovnala „utečencov pred násilím v strednej Amerike“ so „Židmi utekajúcimi z Nemecka “ v 30. rokoch. Jej nové komentáre vyvolali podobné reakcie.


Redakcia Daily Wire ju obvinila z antisemitizmu a tvrdí, že AOC sa odvoláva na holokaust a porovnáva Trumpa s Hitlerom, pričom žiada svojich priaznivcov, aby „s tým niečo urobili “. Podľa Daily Wire to znie ako podnecovanie k násiliu a to sú aj dôvody na prerušenie používania služby Twitter.


Iní poukázali na kritický rozdiel medzi súčasnou situáciou na americko-mexickej hranici a nacistickým režimom, a to tým, že sa imigranti snažia utiecť z Nemecka, nie do neho vstúpiť.


Článok v časopise Esquire sa snažil zmierniť kritiku Ocasio-Cortezovej a vyzval, aby sa rozlišovalo medzi „tábormi smrti “ a „ koncentračnými tábormi “.


Zvýšená rétorika o prisťahovalectve prichádza ako reakcia na Trumpove vyhlásenia, že budúci týždeň USA „začnú proces deportácie miliónov nelegálnych cudzincov“. Tento rok prekročili hranicu rekordné počty migrantov a požiadali o azyl, aby neboli vrátení naspäť do svojich vlastí. Po Trumpových hrozbách, že na Mexiko uvalí clá, mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador súhlasil s radom opatrení na obmedzenie nelegálnych hraničných prechodov.

Tvrdenia, že súčasná „vláda, vytvára koncentračné tábory a je fašisticka“, sú v tomto prípade otázne a pravdepodobne zbytočné. Využívaním stredísk na zadržiavanie nelegálnych migrantov, nie je Trump žiadnym priekopníkom a nie je ani prvý, ktorý využíva tento spôsob boja proti nelegálnej migrácii v USA. Hromadné deportácie a zadržiavacie centrá boli bežnou politikou aj jeho demokratického predchodcu, Baracka Obamu.