Harley Davidson bude stavať motocykle v Číne, navzdory Trumpovmu hnevu
19 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americký výrobca motocyklov Harley-Davidson v stredu povedal, že sa spojil s čínskym výrobcom motocyklov Qianjiang, aby vytvoril nový menší motocykel, než je jeho ochranná známka „big hogs“.


Rozhodnutie je súčasťou plánu spoločnosti Harley znížiť náklady a získať polovicu svojho predaja mimo Spojených štátov do roku 2027. Spoločnosť považuje Čínu za významný rastový trh, pričom predaj v krajine v minulom roku vzrástol o 27 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom.


Nový motocykel bude mať objem motora 338 kubických centimetrov, čo predstavuje jeden z najmenších motorov v 116-ročnej histórii spoločnosti. Predpokladá sa, že v Číne sa bude predávať od konca roka 2020.


Existujúci sortiment motocyklov je však vo všeobecnosti oveľa väčší a výkon motorov začína na 601 cm3.


Harley neodhalil cenové rozpätie pre novú motorku, zatiaľ čo Qianjiang povedal, že by to malo byť „cenovo dostupné“. Podľa Harleyho bude tento model predávaný po celej Ázii, ale až po počiatočnom uvedení na Čínsky trh. Rozhodnutie je súčasťou dlhodobejšej stratégie riešenia nižších predajov v USA a vyšších nákladov z dôvodu obchodných taríf. 


Oznámenie presunúť výrobu mimo Spojených štátov, nahnevalo prezidenta Donalda Trumpa. Vyzval na bojkot značky už po tom, čo Harley presunul výrobu do Thajska. Trump však urobil krok k zmiereniu, aby podporil výrobcu po tom, čo EÚ uvalila clá na Harley-Davidson v reakcii na jeho clá za dovoz ocele a hliníka.


Trump minulý týždeň sľúbil Joeovi Kernenovi, legendárnemu americkému výrobcovi motocyklov, že donúti Indiu, aby znížila clá na dovoz Harley Davidson úplne na nulu. Trump Kerna zjavne nepresvedčil.


Hlavný denník o tom písal 11. júna 2019


Trump požaduje, aby India znížila clá Harleyov na nulu. Aké má šance?
India musí znížiť dovozné clá na americký tovar, najmä motocykle a to na nulu. Uprostred zvyšujúceho sa obchodného napätia s Indiou to požaduje prezident Donald Trump, zdôrazňujúc, že USA už nebudú „okrádané“. Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič