Boris Johnson v diskusii BBC povedal, že Británia musí z EÚ vystúpiť do 31. októbra
19 | 06 | 2019 I Peter Králik/TASR
Bývalý britský minister zahraničných vecí a presvedčený zástanca brexitu Boris Johnson v utorok v televíznej diskusii na BBC povedal, že Británia "musí vystúpiť" z EÚ do 31. októbra, informovala agentúra AFP.

Johnson v utorok zvíťazil aj v druhom kole súboja o post nového lídra Konzervatívnej strany, ktorý sa stane aj britským premiérom. Ďalej idú aj ďalší štyria kandidáti: minister zahraničných vecí Jeremy Hunt, minister životného prostredia Michael Gove, poslanec Rory Stewart a minister vnútra Sajid Javid. Do ďalšieho kola nepostúpil bývalý minister pre brexit Dominic Raab.

Piati zostávajúci kandidáti sa večer stretli v televíznej diskusii vysielanej na stanici BBC.

"Musíme vystúpiť do 31. októbra, pretože inak sa obávam, že budeme čeliť katastrofickej strate dôvery v politiku," povedal Johnson.

Briti sú podľa Johnsona "znechutení" v súvislosti s patovou situáciu okolo brexitu a ak tento stav pretrvá, Konzervatívna strana za to "draho zaplatí", informovala na svojej webovej stránke stanica BBC.

Johnson a ani nikto z ostatných kandidátov však podľa AFP nezdvihli ruku pri otázke BBC o tom, či môžu "zaručiť", že brexit nastane do 31. októbra.

Stewart tvrdil, že "brexit bez dohody nie je presvedčivá hrozba." Hunt a Gove povedali, že v prípade, ak bude dohoda o brexite na dosah, môže byť potrebné ďalšie posunutie termínu odchodu.

Jarvis však uviedol, že je "rozhodujúce" opustiť EÚ do 31. októbra, bez ohľadu na okolnosti. "Musíme sa poučiť zo svojich chýb," povedal.

Britská premiérka Theresa Mayová sa postu líderky konzervatívcov oficiálne vzdala 7. júna. Stranu však dočasne povedie až do ukončenia výberu nástupcu. Zatiaľ zostane aj predsedníčkou vlády.

Do štvrtka zostanú zo skupiny uchádzačov dvaja finalisti, z ktorých si jedného vyberie okolo 160.000 členov Konzervatívnej strany. Mesiac trvajúce hlasovanie poštou sa skončí 22. júla. Meno Mayovej nástupcu by mohlo byť oznámené už 23. júla.

Termín odloženého odchodu Británie z EÚ je stanovený na 31. októbra.