VIEME AKO PRVÍ: USA plánujú „taktický útok“ na Irán v reakcii na „tankerový útok“
18 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Zdroje z OSN sa domnievajú, že Spojené štáty plánujú uskutočniť „taktický útok na Irán“ v reakcii na útoky na dva ropné tankery v Ománskom zálive, z ktorých obvinili Teherán bez toho, aby poskytli dôveryhodné dôkazy.


Diplomatické zdroje z prostredia OSN prezradili izraelským novinárom, že posudzujú plány USA na vykonanie tohto útoku. Úradníci tvrdili, že Trumpova administratíva nepretržite organizuje diskusie, na ktorých sa zúčastňujú vedúci vojenskí velitelia a poradcovia prezidenta Donalda Trumpa, už od piatku minulého týždňa.


Na budúci týždeň sa začne masové zatýkanie migrantov, tweetoval Trump
18 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR

Plánom USA by malo byť letecké bombardovanie iránskeho zariadenia, ktoré sa má spájať s jadrovým programom. Jeden západný diplomat mal povedať, že bombardovanie bude „masívne“, ale „obmedzené na konkrétny cieľ“.




Donald Trump
Donald Trump stratil trpezlivosť a podľahol tlaku Mikea Pompea

Rozhodnutie prijať vojenskú akciu bolo teda zjavne prijaté skôr, ako sa objavili správy, že Irán plánuje zvýšiť úroveň obohacovania uránu v reakcii na zvýšené napätie s Washingtonom.


Zdroje uviedli, že Trump nebol nadšený týmto iránskym ultimátom, ale nakoniec stratil trpezlivosť a podľahol vplyvu ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, ktorý presadzuje vojenskú akciu.


Pompeo má navštíviť americké centrálne velenie na leteckej základni MacDill v Tampe na Floride. V utorok tam má diskutovať o "regionálnych bezpečnostných otázkach a prebiehajúcich operáciách."




Mike Pompeo
Mike Pompeo presadzuje útok na Irán

Pompeo na rokovaniach v OSN opakovane tvrdil, že Irán je zodpovedný za útoky na ropné tankery, ale svojimi chabými dôkazmi zatiaľ žiadnych spojencov nepresvedčí.


Nemecký minister zahraničia Heiko Maas minulý týždeň povedal, že zrnité video ponúkané ako dôkaz Spojenými štátmi “nestačí" na preukázanie iránskej viny. Americká verzia udalostí bola navyše spochybnená aj samotnou japonskou spoločnosťou, ktorá vlastní jeden z poškodených tankerov.


USA chcú vybaviť armádu podmorskými dronmi, aby mohli bojovať proti Číne
Americké námorníctvo požaduje stovky miliónov dolárov na vývoj a obstaranie celej flotily bezpilotných námorných vozidiel s cieľom „splniť budúce výzvy“, prichádzajúce z krajín ako napríklad Čína. Čítať ďalej
18 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Tlak USA preukázať iránsku vinu za útoky na tankery, sú prirovnávané k falošným dôkazom o zbraniach hromadného ničenia, ktoré predložil bývalý americký minister zahraničia Colin Powell pred inváziou do Iraku v roku 2003. Neskôr sa preukázal falošný, nepravdivý a agresívny postup USA, ale nikto sa tým už podrobnejšie nezaoberal.




Colin Powell
Colin Powell na zasadaní BR OSN, pred inváziou do Iraku v roku 2003, kde drží v ruke "presvedčivý" dôkaz

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v nedeľu povedal, že história by sa nemala opakovať a musí slúžiť ako varovanie pred ďalšou vojnou.


„Nezabudli sme na ampulky s bielym práškom, ktorými presviedčali k útoku na Irak. Pamätáme si to veľmi dobre a preto sme sa naučili prejavovať zdržanlivosť v našich hodnoteniach takýchto “presvedčivých” dôkazov,“ povedal Peskov.