Rokovania medzi USA a Čínou na samite G20 nakoniec budú.
18 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Diplomatické delegácie z USA a Číny budú viesť rozhovory pred stretnutím prezidenta Donalda Trumpa a prezidenta Ši Ťin-pinga na nadchádzajúcom samite G20 v Japonsku koncom tohto mesiaca.


Trump a Ši Ťin-ping mali „veľmi dobrý “ telefonický rozhovor a dohodli sa na budúcich rozhovoroch, oznámil americký prezident na svojom tweete. Poznamenal najmä, že obaja by mali absolvovať „predĺžené stretnutie“ na samite G20 v Osake, ktorý sa uskutoční 28. a 29. júna 2019.



Čínsky líder zdôraznil Trumpovi, že obe krajiny by mali vyriešiť všetky zostávajúce otázky, prostredníctvom vzájomne rovnocenného dialógu. Kľúčom k dosiahnutiu trvalej dohody je vzájomné „porozumenie“, zdôraznil Ši Ťin-ping pre čínske štátne médiá.


USA a Čína sú v súčasnosti v obchodnej vojne, iniciovanej Trumpovou administratívou. Obe strany si následne uvalili clá na čoraz väčšie množstvá vzájomného vývozu. Očakáva sa, že konflikt bude hlavnou témou počas stretnutia Trump-Ši na okraji samitu G20.


Číny nebola formálne ochotná potvrdiť účast prezidenta Ši na medzinárodnom podujatí. To vyvolalo určité špekulácie, že by sa neuskutočnilo žiadne dvojstranné stretnutie medzi ním a Trumpom. Viedlo to k následným obavám, že obchodná vojna medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, by aj naďalej eskalovala.